Події

Підсумки 26.07: Гроші РФ і суд у Львові

Підсумки 26.07: Гроші РФ і суд у Львові

Фото: Офис президента

Євросоюз прийняв історичне рішення щодо прибутків із заморожених активів РФ

Україна отримає перші гроші від заморожених активів Росії вже на початку серпня; Підозрюваного у вбивстві Фаріон триматимуть під вартою без застави. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

ЄС виділив Україні 1,5 млрд євро з доходів від заморожених активів РФ

Євросоюз оголосив про перший платіж в обсязі 1,5 млрд євро для військової підтримки України за рахунок надходжень від заморожених в ЄС російських активів. Гроші будуть спрямовані через Європейський фонд миру та Український фонд для підтримки військових спроможностей України, а також для підтримки відбудови країни. При цьому, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн наголосила, що “немає кращого застосування кремлівських грошей, ніж зробити Україну та всю Європу безпечнішим місцем для життя”.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що рішення Єврокомісії переказати 1,5 млрд євро доходів від заморожених російських активів на потреби України є приводом для продуманих дій Москви у відповідь. 

Суд арештував підозрюваного у справі про вбивство Фаріон без права на заставу

Суд у Львові взяв під варту 18-річного мешканця Дніпра, який підозрюється в умисному вбивстві громадської діячки Ірини Фаріон. Підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави. 

Слідство перевіряє підозрюваного в убивстві мовознавиці Ірини Фаріон на причетність до неонацистського руху, центр якого розміщується в Росії.

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, імовірно, готував наступні вбивства. На такі думки правоохоронців наштовхнув список політиків і депутатів, знайдений у телефоні підозрюваного. 

В енергосистемі Україна ситуація покращилася

Україна пройшла дуже складні пару тижнів і зараз ситуація покращилася. Це пов’язано, передусім, з тим, що нарешті спала абсолютно аномальна, рекордна, спека. І відтак – зменшилося споживання електроенергії. І також це пов’язано з тим, що вийшли з ремонту певні енергогенеруючі потужності, які додають потужності та скорочують дефіцит електроенергії.

Українські військові завдали удару по аеродрому Саки в тимчасово окупованому Криму

Підрозділи ракетних військ Збройних Сил України у взаємодії з іншими складовими Сил оборони завдали удару по аеродрому Саки в тимчасово окупованому Криму. Це один з оперативних аеродромів, які росіяни використовують для контролю повітряного простору, зокрема акваторії Чорного моря, та  завдання ударів авіаційними засобами ураження по території Україні.

У застосунку Резерв+ зявилася нова функція

У застосунку Резерв+ зʼявилася можливість підвантажувати актуальні дані про бронювання до електронного військово-облікового документа. Послуга доступна лише для працівників критично важливих для держави підприємств і тих, які забезпечують потреби сил оборони.Заброньовані громадяни отримуватимуть push-повідомлення про появу статусу бронювання в реєстрі військовозобов’язаних Оберіг.

Пентагон помилково переоцінив військову допомогу Україні

У Пентагоні виявили додаткові бухгалтерські помилки на 2 млрд дол. у своїх розрахунках щодо боєприпасів, ракет та іншого обладнання, наданого Україні. Помилка створила можливість для відправлення Києву додаткової допомоги.

МАГАТЕ підтвердило відключення блоку на Південноукраїнській АЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії підтвердило відключення енергоблока на Південноукраїнській АЕС через проблеми з трансформатором на відкритому розподільчому пристрої 330 кВ, розташованому за межами майданчика АЕС. Експерти пояснили, що внаслідок короткого замикання сталося пошкодження керамічного ізолятора, що призвело до витоку оливи, яка спалахнула від електричної дуги.

У Парижі стартували Олімпійські ігри-2024

У Парижі відбулася церемонія відкриття цьогорічних літніх Олімпійських ігор, офіційно давши старт найбільшій спортивній події у світі. Цьогоріч церемонію вперше проводять не на стадіоні, а на воді. Замість звичної траси дорогою для відкриття Олімпійських ігор стала річка Сена в Парижі. Трибунами для глядачів цьогоріч слугують набережні. На церемонії відкриття літніх Олімпійських ігор у Парижі український прапор несли тенісистка Еліна Світоліна та плавець Михайло Романчук. Україна буде представлена майже в усіх видах спорту, окрім ігрових. Літні Олімпійські ігри в Парижі триватимуть з 26 липня до 11 серпня 2024 року.

До цього акти вандалізму на залізниці у столиці Франції Парижі стали причиною затримок швидкісних поїздів в день церемонії відкриття Олімпійських ігор. З 6 години ранку в п’ятницю був порушений рух на Монпарнаському вокзалі Парижа та ще на декількох лініях TGV.

Крім того, французький аеропорт Базеля – Мюлуза (Євроаеропорт) евакуювали, польоти тимчасово призупинили. 

Виконувач обов’язків прем’єр-міністра Франції Габріель Атталь інциденти назвав диверсією. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 × 4 =

Back to top button