Ексклюзивне

Чому у Києві з’явився «Газпром»? Ексклюзивні коментарі та документи

Київ готується прийняти визначну подію – фінал Ліги Чемпіонів УЄФА. З середини травня у центрі столиці почали зводити велику фан-зону і для цього майже повністю перекрили Хрещатик. Яким же було здивування киян, коли 21 травня прямо перед будівлею Київської міської державної адміністрації вони побачили рекламні банери російської компанії «Газпром». 1News ще на початку квітня зверталось із запитами до Міністерства молоді та спорту, НСК «Олімпійський» та до Федерації футболу України з приводу можливої появи реклами від головної компанії країни-агресора. Відповіді скоріше нагадували відписки, з яких можна зробити висновок, що зазначені структури не бачать проблеми у тому, що центр Києва може бути прикрашений логотипами «Газпрому».

В понеділок, 21 травня, користувачі соціальних мереж почали обурюватися з приводу появи реклами «Газпрому» в офіційній фан-зоні Ліги Чемпіонів УЄФА. Серед тих, хто висловлював невдоволення були й чиновники. Наприклад, заступник міністра економічного розвитку Максим Нефьодов написав: «Що це в фан-зоні?!? Газпром?!? Сподіваюсь, серед нас не знайдеться запальних націоналістів, які візуально пояснять роль газмясу в російській збройній агресії…».

Під його повідомлення майже одразу свою відповідь залишив заступник Київського міського голови Олексій Рєзніков. Мовляв облаштування офіційної локації місто не займалось і це виключно право УЄФА, проте столична влада «ставила умову про виключення саме цього офіційного спонсора Фіналу Лігі Чемпіонів (Газпрому – ред.) в публічних місцях.

«В дрессінгу міста вони відступні. Їх власної локації немає, на відміну від інших спонсорів. Поява сьогоднішніх лого нас здивувала так само, як і вас. Свою реакцію ми вже висловили офіційним представникам події. Сподіваємось на їх розуміння та відповідну реакцію та виправлення помилки», – додав Рєзніков.

22 квітня інший заступник міського голови Андрій Мирошниченко повідомив, що місто починають «очищати» від реклами «Газпрому». «Масові акції супротиву, акти вандалізму та графіті шоу відміняються. УЕФА погодився з позицією КМДА щодо неможливості використання логотипів Газпрому навіть у якості інформації про партнерів Ліги Чемпіонів. Все прибрано. Вже зараз друкується нове оформлення, яким замінять демонтоване», – заначив він, проілюструвавши своє повідомлення фото з новими банерами, на яких лого «Газпрому» дійсно відсутнє.

Однак, судячи з того, як повідомляють прихильники футболу, що реклама «Гарпрому» була присутня на стадіонах матчів Ліги Чемпіонів у Києві та Харкові, то українська влада, як і Федерація Футболу України просто проігнорували це болюче питання, сподіваючись, що все минеться без ексцесів.

На таку думку журналістів 1News наштовхнули відповіді на запити від Міністерства молоді та спорту і НСК «Олімпійський».

На офіційному сайті УЄФА у лютому 2018 року з’явилась інформація про те, що футбольна асоціація продовжила спонсорський контракт з російської газовою компанією «Газпром» на 2018-2021 роки. Угода включає спонсорські права на Суперкубок УЄФА 2018, 2019 і 2020 рр. Цю інформацію підтвердив маркетинговий директор UEFA Events SA Гі-Лоран Епстейн, зазначаючи, що «Газпром» став п’ятою компанією після Heineken, Nissan, PepsiCo і Mastercard, яка продовжила спонсорську угоду з Лігою чемпіонів на цикл 2018-2021. Враховуючи продовження контракту між УЄФА та «Газпромом», 1News у запитах просило надати відповіді на наступні питання:

1)         Чи будуть використовуватися рекламні банери російської компанії «Газпром» на НСК «Олімпійський» при проведенні фіналу Ліги Чемпіонів УЄФА-2018 у Києві?

2)         Чи проводяться якісь переговори з УЄФА з приводу того, щоб рекламна продукція, включаючи зовнішню рекламу, не була присутня на НСК «Олімпійський» під час проведення фіналу Ліги Чемпіонів УЄФА-2018 у Києві?

Міністерство молоді та спорту у своїй відповіді на запит 1News зазначило, що не є розпорядником зазначеної інформації. «На ваш лист від 12.04.2018 щодо питань спонсорського контракту УЄФА з російською газовою компанією «Газпром» на 2018-2021 рр повідомляється, що питання є виключно компетенцією УЄФА. Партнером-співорганізатором проведення Фіналу Ліги чемпіонів в Україні є Федерація Футболу України», – говориться у заяві.

В свою чергу прес-служба НСК «Олімпійський», на якому 26 травня пройде фінал Ліги Чемпіонів, відповіла 1News, що питання спонсорських проявів під час проведення Ліги Чемпіонів є виключно компетенцією УЄФА. Інформації щодо зазначених питань НСК станом на 16.04.2018 року не отримано.

У телефонній розмові з журналістом 1News представник НСК «Олімпійський» додав, що на час проведення зазначеного заходу стадіон переходить під управління УЄФА, а адміністрація надає виключно електроенергію, водопостачання, сферу послуг тощо. Тому відповісти, чи буде присутня на «Олімпійському» реклама «Газпрому», він не може, хоча з високою долею вірогідності спрогнозував, що вона може бути, адже мова йде про офіційного спонсора чемпіонату.

Директор з підготовки Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський, в свою чергу, зазначив, що питання присутності реклами компанії країни-агресора на банерах фінального матчу треба було вирішувати ще задовго до самої події. «Зробити це повинна була Федерація футболу України. Очевидно, що УЄФА задавала ФФУ питання про те, які вони бачать ризики в зв’язку з наявністю в Києві символіки «Газпрому», на що не отримала негативну відповідь. Знаючи УЄФА, інакше і бути не могло. Ще один приклад непрофесіоналізму і зневага ризиками з боку ФФУ», – додав Лубківський.

Відповіді від Федерації Футболу України на свій запит щодо ймовірної присутності реклами «Газпрому» на НСК «Олімпійський» 1News не отримало до сьогоднішнього дня.

Експерти, з якими поспілкувались журналісти, висловили думку, що Федерація Футболу України, як і керівництво держави знали заздалегідь про ймовірно проблему, тому фактично добровільно погодились на присутність «Газпрому» у Києві. Адже російська компанія давній партнер УЄФА і робити виключення щодо проведення фіналу чемпіонату в Україні вона навряд чи погодилась би. Знаючи це, Україна все одно подавала заявку на конкурс щодо проведення події у Києві.

Сьогоднішні заяви київської влади про те, що вона проводила перемовини з УЄФА скоріше виглядають, як виправдання. По-перше, столична мерія не має повноважень вирішувати питання спонсорства та присутності реклами на цій події. По-друге, викликає здивування відмовчування Федерації Футболу України. Ймовірно, УЄФА міг погодитись на те, аби рекламу «Газпрому» прибрали з фан-зони, проте на самому стадіоні вона, скоріше за все, буде присутня. В цьому випадку правоохоронним органам доведеться «гасити» гарячі голови націоналістів, які можуть активно висловити своє негативне ставлення до компанії, яка представляє країну-агресора.

1News

Back to top button