Ексклюзивне

Історії з «Залізного містечка» в Ірпені: «Скільки ми тут будемо, тільки одному Богу відомо»

15 червня в місті Ірпінь відкрили «Залізне містечко» для жителів, які втратили житло через агресію Російської Федерації. Людям запропонували тимчасово жити у п’яти пасажирських вагонах. В купе жителі мають змогу облаштувати власний побут, відпочивати та ночувати. Є окремий вагон-ресторан та вагон з душовими і санвузлами. Кореспондент 1News побував в «Залізному містечку» та поспілкувався з людьми, які там проживають.

«Мы выехали (з Ірпеня – ред.) 4 марта с детьми эвакуационным поездом. А муж выехал 5-го – огородами, лесами, как могли, так как первый поезд принимал только женщин и детей. Мы взяли только документы и зимнюю одежду, а все остальное оставили дома. И вот мы выехали, а 26 числа (березня – ред.) мы случайно в YouTube увидели, что наш дом горит. Пятый и шестой этажи горели, а мы как раз жили на мансарде, на 6 этаже. Сгорело все, что у нас было. И так мы остались без ничего», – розповідає Олеся, яка зараз з родиною проживає в «Залізному містечку».

Олеся

За її словами, перший час після виїзду з міста вони жили у батьків в селі, але оскільки ніякої роботи там не знайшли, то вирішили повернутися в Ірпінь.

«Сначала сняли квартиру на один месяц, но так как работы нет, то снимать очень тяжело. И так мы нашли этот «Железный городок», который нам посоветовали. Мы сюда обратились и нас приютили», – додає жінка.

Олеся зазначає, що в містечку повністю все безкоштовне: проживання та трьохразове харчування в тому числі. Є зони для відпочинку, дитячі та спортивні майданчики. Проте родину лякає невідомість.

«Говорят, что тут можно быть до октября, но как на самом деле будет – неизвестно. Ведь будут холода и куда нам дальше идти, мы не знаем… Конечно, это не квартира, это не свое жилье, но тут на самом деле все хорошо», – зауважує Олеся.

Проект «Залізне містечко» реалізований «Укрзалізницею» за ініціативи та підтримки Ірпінської міської ради у партнерстві з World Central Kitchen. Воно розраховане на проживання 25 родин і зараз в ньому постійно проживає 63 мешканця.

Одними з перших жителів містечка стала родина з Ірпеня. Глава сім’ї розповідає, що вони встигли втекти з вже окупованого міста напочатку березня.

«З Ірпеня ми виїхали 4 березня. Це був останній день, коли ще можна було виїхати машиною через Стоянку. З 5-го вже неможливо було виїхати своєю машиною, була можлива тільки евакуація через Романівку. Насправді вже 3-го було закрито, але ми дізнались, що на один день 4-го відкрили виїзд. І ми вирішили їхати, бо біля нас вже взривались бомби і сусідній дім розбомбили. І ми допомагали витягувати людей з-під завалів, допомагали розбирати розрушений будинок», – розповідає чоловік.

Він зауважує, що коли родина виїжджала, то їхній будинок ще був цілий, а вже потім вони дізнались, що в них більше немає дому та гаражу. З довоєнного життя залишилась тільки машина.

В той же час, чоловік додає, що повернувся в Ірпінь за першої можливості.

«В Ірпінь я прихав в перший день, коли можна вже було. Це десь перші числа квітня. Ми з пацанами приїхали і спали п’ять чоловік на одній кроваті в обнімку з калашом (мається на увазі автомат Калашникова – ред.). Холодно, зябко, нема нічого – ні світла, ні газу, ні води. Почали потроху прибирати, убрали наше подвір’я. Ну і зібрали все, що можливо було. Поставили на місце двері, бо в нас не було жодної двері – всі були вирвані. В будинку не було жодної двері. Ми всі поставили на піну, щоб мародери не повиносили те, що ще залишилось», – зауважує чоловік.

В «Залізному містечку» його родина оселилась в перші дні. «Скільки ми тут будемо, тільки одному Богу відомо. Будем дивитись, як буде розвиватись ситуація. По-перше, ще не завершилась війна. Ніхто не знає, що буде далі. В разі чого, ми завжди готові виїхати знову. У нас стоїть машина із повним баком на всяк випадок», – додає чоловік.

Як розповідає керівник відділу зовнішніх комунікацій «Укрзалізниці» Анастасія Золотарьова, в компанії розраховують, що «Залізне містечко» буде функціонувати до опалювального сезону, поки ще на дворі тепло. В той же час, за її словами, якщо буде необхідність продовжити його роботу – «Укрзалізниця» це зробить.

Анастасія Золотарьова

«Ми розраховуємо, що це тимчасова історія на літній період. Але якщо буде необхідність продовжити проживання, то ми звичайно будемо це робити. Ми ж розуміємо, якщо місцева влада, або ж жителі не знайдуть собі житла, то ми готові надати їм це житло і надалі на той термін, на який буде їм це потрібно», – зауважує представниця «Укрзалізниці».

10 лютого, аби підтримати мешканців містечка, «Укрзалізниця» разом із корпорацією «Біосфера» влаштували невеличке свято. Зірковим гостем став відомий шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво, який провів майстер-клас з приготування їжі на вогні.

Ектору дуже близький біль жителів містечка, адже він і сам проживає на території Бучанської громади.

Ектор Хіменес-Браво

«Последние три года Бучанский район, Ирпень – это мой дом. У меня есть здесь мой маленький дом и конечно, когда у меня 36 дней не было новостей про мой дом, я не знал, что будет здесь. И для меня это было очень больно. Я знаю людей тут в Ирпене и Буче. Каждую неделю я иду на рынок, я знаю бабушек и дедушек, которые продают мне картошку, фрукты и ягоды. И конечно я хочу помочь моему дому», – розповідає відомий кухар.

Він додає, що намагається допомагати Бучанському районі з перших днів війни. Так у Варшаві була організована спеціальна вечеря, на якій було зібрано 50 000 євро. Ці кошти були перераховані постраждали від російської агресії.

«Здесь в «Железном городке» для людей из Бучи и Ирпеня мы сегодня устраиваем обед. Конечно, мы понимаем, что это не дом, но для людей, у которых не осталось дома, здесь сделано все с большим комфортом. И сейчас в этом время очень важны даже пару минут счастья», – зазначає Екстор Хіменес-Браво.

«Залізне містечко» має свої правила, які передбачають вхід виключно за перепустками, на яких зазначено назву вагону, в якому проживає родина та купе. Як розповіла представниця «Укрзалізниці» Анастасія Золотарьова, вагони містечка названі на честь відомих особистостей, які були в Україні і висловили свою підтримку. Так, є вагони Джолі (на честь актриси Анджеліни Джолі, що приїздила на Львівщину), Боно (на честь соліста гурту U2, який був у Києві та давав благодійний концерт у столичному метро), Калуш (на честь гурта Калуш Orchestra, які цьогоріч вибороли перемогу для України на конкурсі «Євробачення») та інші.

Також правила передбачають заборону на розпиття алкогольних напоїв та куріння в купе. В той же час для дозвілля мешканців облаштований безкоштовний wi-fi, який забезпечується через Starlink, на території містечка є зони з мангалом, столи для гри в теніс та спортивні майданчики.

Майстер-клас від кухара Ектора Хіменеса-Браво став можливий завдяки підтримці корпорації «Біосфера», яка допомагає військовим з перших днів вторгнення Росії в Україну.

Як розповідає Євгенія Мацібора, керівник напряму комунікацій «Біосфери», свято за участі відомого кухаря вирішили зробити для того, аби підтримати постраждалих через війну. «Ми вирішили що потрібно зробити щось приємне для мешканців цього містечка. Після цього ми звернулись до доброго друга торгової марки «Фрекен Бок» Ектора Хіменес-Браво і домовились з ним про цей майстер-клас для мешканців. Сьогодні ми влаштували цю подію і Ектор дає майстер-клас приготування їжі на мангалі, адже залізне містечко облаштоване мангалами. Це підтримуюча акція для містян Ірпеня і саме для тих, хто втратив своє житло і вимушені проживати саме тут», – розповідає вона.

Євгенія Мацібора

Кожна з родин, яка живе у пасажирських вагонах «Залізного містечка», розуміє, що це тимчасово і потрібно шукати собі повноцінне житло. Але більшість з тутешніх мешканців не мають роботи, а отже з кожним днем, що наближають холоди, проблема виживання стає ще більш актуальною.

Валерій Швець, Анна Межова, 1News

Back to top button