Ексклюзивне

1News вплинуло: Генпрокуратура взялася за незаконне призначення першого заступника директора НАБУ

Генеральна прокуратура почала розслідування відносно першого заступника директора Національного антикорупційного бюро Гізо Углави. Про це повідомляє агентство «Українські новини» з посиланням на інформацію судовому реєстрі про кримінальне провадження від 24 березня 2017 року.

Слідство вважає, що Углава станом на 25 квітня 2015 року, коли був призначений на посаду першого заступника директора НАБУ, ще не втратив громадянства Грузії і перебував на обліку Служби громадянства та міграції Грузії. Фактично громадянство Грузії у Углави було до червня 2016 року.

Закон «Про державну службу» прямо позбавляє права на державну службу осіб, які мають громадянство іншої держави.

«Таким чином, Углава, при прийомі на державну службу в НАБУ, вніс до офіційних документів завідомо неправдиві відомості про відсутність у нього громадянства іншої держави, що надало йому можливість в подальшому зайняти пост першого заступника директора НАБУ», – вважає слідство.

Крім того, зазначено, що Генпрокуратура розслідує можливе ухилення від сплати податків Углави. У 2016 році він реалізував свої корпоративні права в грузинському ТОВ «Транспортир» (LLC Transportir), за що отримав прибуток у розмірі 3 380 705 гривень, але не сплатив до державного бюджету України кошти в сумі 608 526,9 гривень (18%) , чим порушив вимоги Податкового кодексу.

Суд задовольнив клопотання Генпрокуратури і надав слідству доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, що знаходяться у володінні компетентних органів Грузії, зокрема до документів про втрату Углави грузинського громадянства, а також до документів, що містять всю інформацію про компанію «Транспортир».

Нагадаємо, саме 1News у матеріалі «Заступника директора НАБУ Гізо Углаву призначили з грубим порушенням (документи)» писало про те, що директор НАБУ призначив Углаву на посаду тоді, коли останній фактично мав подвійне громадянство. 1News отримало відповідні документи від міграційної служби Грузії. Також відповідні запити журналісти надсилали до НАБУ.

Гізо Углава був призначений в НАБУ 25 квітня 2015 року наказом голови антикорупційного бюро Артема Ситника. Однією з вимог до кандидатів на посаду Першого заступника директора НАБУ є громадянство України. Водночас, як стало відомо 1News, на момент свого призначення у квітні 2015 року, Гізо Углава фактично мав подвійне громадянство. У розпорядженні журналістів є документ в якому говориться, що згідно наказу Президента Грузії №137 від 07.06.2016 року завершено справу стосовно припинення грузинського громадянства Гізо Углави. Якщо врахувати, що Перший заступник директора антикорупційного бюро має український паспорт, то як виходить з відповіді Мінюсту Грузії, на момент призначення у НАБУ він ще не був позбавлений грузинського громадянства. Більше того, втратив громадянство своєї Батьківщини він більше, ніж через рік після того, як став українським чиновником.

Враховуючи розслідування Генпрокуратури, інформація, про яку писало 1News щодо порушень при призначенні Углави, повністю підтверджується. Детальніше читайте у матеріалі за посиланням.

Цікаво, що 5 травня Гізо Углава на своїй сторінці у «Фейсбук» поширив новину про те, що відтепер громадянин Грузії не буде автоматично втрачати грузинське громадянство в разі отримання громадянства іншої країни. Така ініціатива була врахована в проекті внесення змін до конституції Грузії.

Back to top button