Як правильно робити заготовки на зиму, щоб зберегти вітаміни: корисні поради
З’їсти взимку літні овочі – корисно і смачно. У самому розпалі сезон заготівель: одні варять і консервують, інші морозять і сушать.
Але ось який варіант заготовки на зиму найкорисніший і якими ягодами варто запастися насамперед – розповідає 1News.
Які запаси на зиму роблять українці
Запаси на холодну пору року Ольга Горецька почала робити, як тільки настав фруктовий сезон. Експериментувала з заморожуванням і фруктів, і овочів. Від торішнього запасу нічого не залишилося.
Зізнається, що охоче і сушила б, і консервувала, тому що свої фрукти все ж корисніше магазинних в зимовий період, але в квартирі на це не вистачає місця:
Морозильна камера невелика є і там ми це можемо все зберігати, банки з консервацією нам, на жаль, ставити ніде, як і дігедратор – чудова річ, де можна сушити і фруктові чіпси, і грибочки, і навіть м’ясо.
Інша господиня Ірина Артамонова користується дігедратором вже не один десяток років :
Я експериментую – сушу: сливи, прямо з кісточками, апельсин, можна лайм, лимон, ківі, яблука Симиренка або такі кислуваті, з кислинкою.
З таких заготовок взимку варить не тільки компот, але і додає до десертів і м’ясних страв. Оскільки переконана: самостійно приготоване – корисніше магазинного.
За словами Ірини, сухофрукти гарні, тим, що їх не кип’ятять, в них менший вміст цукру і вони довше зберігаються.
Крім сушки фруктів і овочів, робить також заготовки консервованих овочів і ягід:
- компот із черешні,
- компот з вишні,
- заправка для борщу,
- заправка для супу,
- кетчуп,
- кабачки,
- огірки,
- помідори,
- варення з шоколадом з вишні.
Чи корисно робити такі заготовки на зиму – відповідь дієтолога
Консервацію сім’я Артамонових уплітає за обидві щоки і вважає, що вітаміни з власного городу – хороша підтримка для імунітету. Дієтологи ж кажуть – не всі способи заготовки корисні.
Дієтолог Олександр Кущ назвав найвдаліший варіант заготівлі овочів і фруктів на зиму:
Фактично при варінні, коли ми робимо різні варення, джеми, при висушуванні, вони практично всі випаровуються, вітамінна цінність таких продуктів падає, тому заморозка – найоптимальніший варіант.
Найкраще для цього підходить:
- вишня,
- смородина,
- агрус,
- чорниця,
- полуниця.
А ось малину краще не заморожувати, або ж відразу молоти в пюре.