Світ

В Ризі ухвалили демонтаж пам’ятника російському полководцю

В Ризі ухвалили демонтаж пам ятника російському полководцю

Фото: Соцмережі

Статуя є “новоробом” 2002 року, а оригінальний скульптуру демонтували ще в 1915 році

Депутати Російського союзу Латвії спробували “врятувати” скульптуру, залякуючи колег заявами про “русофобію”.

Міська рада латвійської столиці Риги в четвер, 17 жовтня, схвалила демонтаж і перенесення з публічного простору статуї полководця Російської імперії Михайла Барклая де Толлі. Про це повідомляє портал Delfi.

Пам’ятник встановили 1913 року, а 1915 року його демонтували, залишивши тільки постамент. У 2002 році з ініціативи підприємця Євгенія Гомберга на ньому було встановлено копію статуї.

Управління національної культурної спадщини не заперечує проти перенесення пам’ятника, оскільки він не є пам’яткою культури, що охороняється державою. Водночас він має культурну та історичну цінність, тому знищення постаменту неприпустиме.

Статую після демонтажу згідно з раніше укладеним під час встановлення пам’ятника договором дарування планується повернути Євгенію Гомбергу.

Під час дебатів на засіданні міськради активно на захист пам’ятника виступали депутати Російського союзу Латвії, наприклад, Інна Дьєрі назвала його демонтаж “русофобією, дурістю і переписуванням історії”. За її словами, боротьба з пам’ятниками “не зробить вулиці Риги кращими” і “не принесе місту більше грошей”.

Деякі депутати заявили, що російські діячі “не належать” російському диктатору Володимиру Путіну. Однак депутат Давіс Сталтс послався на Службу державної безпеки, яка у своїй доповіді вказала на політику Росії, що використовує встановлення пам’ятників для посилення свого впливу.

Ризька міська рада тако підтримала демонтаж і розпилювання надвоє пам’ятника письменнику Андрейсу Упітсу, який пізніше встановлять “у роздвоєному вигляді” в іншому місці Риги, а також демонтаж пам’ятника Судрабу Еджу.

Як ми вже писали, сейм Латвії 19 вересня ухвалив в остаточному читанні поправки до Закону про кредитні установи, що передбачають заборону на використання у банкоматах латвійських комерційних банків російської мови.

Латвія закінчує зводити паркан на кордоні з Росією

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

one × four =

Back to top button