Україна

Україна відкрила п’ятий табір для полонених росіян


Україна відкрила п ятий табір для полонених росіян

Особливістю табору Центр-5 є те, що у ньому створено умови для тримання військовополонених із важкими пораненнями і захворюваннями. Росія навмисно відмовляється повертати саме інвалідів і хворих.

В Україні відкрили вже п’ятий табір для російських військовополонених – Центр-5. Про це державний проєкт Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Хочу жить у четвер, 17 жовтня.

“Оскільки кількість росіян, які щомісяця здаються в полон ЗСУ, значно перевищує кількість тих, кого Росія повертає в межах обмінів, місця тримання військовополонених в Україні дуже швидко заповнюються”, – йдеться у повідомленні.

Вказано, що умови в Центр-5 відповідають усім вимогам міжнародного гуманітарного права: окремі спальні місця, триразове гаряче харчування, душові з гарячою водою, доступ до медичної допомоги.

Особливістю Центр-5 є те, що у цьому таборі створено умови для тримання військовополонених із пораненнями: ампутантів, лежачих, військовополонених із різними захворюваннями.

“Таких військовополонених росіян в Україні дуже багато, і російська сторона навмисно відмовляється повертати саме інвалідів і хворих. Ось уже 2,5 роки Росія відмовляється виконувати вимоги Женевських конвенцій і блокує створення змішаних медичних комісій для проведення репатріації поранених і хворих”, – зазначено в повідомленні.

Підкреслюється, що Україна зберігає максимально можливу відкритість у питаннях поводження з військовополоненими та дотримується взятих на себе зобов’язань у межах Женевських конвенцій. Табори російських полонених можуть відвідувати різні міжнародні спостерігачі та ЗМІ.

Нагадаємо, Україна змінює правила утримання російських військовополонених. Подробиці повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Також вчора стало відомо, що на Торецькому напрямку у полон потрапили 17 росіян.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fourteen + 17 =

Back to top button