Україна

Підсумки 03.10: Знищення РЛС і візит генсека НАТОСюжет


Підсумки 03.10: Знищення РЛС і візит генсека НАТО

ЗСУ знищили російську РЛС Небо-М; Генсек НАТО у Києві зробив заяви. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

ЗСУ знищили російську РЛС Небо-М

Збройні сили України завдали успішного удару балістичними ракетами ATACMS по російській радіолокаційній станції Небо-М, повідомив Генеральний штаб ЗСУ. Зазначається, що її знищення суттєво знижує здатність армії РФ виявляти, відстежувати і перехоплювати аеродинамічні та балістичні цілі. За наявною інформацією, у Росії залишилося лише 10 працюючих систем цього типу, вартість кожної з яких оцінюється у понад 100 мільйонів доларів.

Україна близька до НАТО, як ніколи раніше – Рютте

Україна зараз близька, як ніколи раніше, до повноцінного членства в НАТО і цей шлях є незворотнім. Про це сказав генеральний секретар Альянсу Марк Рютте на пресконференції у Києві. Він підкреслив, що Росія не матиме ніякого вето у майбутньому членстві України в Альянсі. Він також наголосив, що Росія веде свою незаконну війну, і це означає, що націлювання на російські винищувачі та ракети до того, як вони будуть використані проти цивільної інфраструктури України, може допомогти врятувати життя. Єдина країна, яка перейшла “червону лінію”, це не Україна, це Росія, розпочавши цю війну.

У Росії атаковано аеродром Борісоглєбськ 

У ніч на четвер безпілотники СБУ атакували військовий аеродром Борісоглєбськ у Воронезькій області РФ, повідомляють ЗМІ з посиланням на джерела у спецслужбах. “Були атаковані склади, де зберігалися КАБИ, стоянки літаків Су-35 та Су-34, а також місця зберігання авіапалива”, – йдеться у повідомленні. Самі росіяни вночі писали в соцмережах про роботу ППО, прольоти великої кількості безпілотників та потужні вибухи й пожежу в районі місцевого аеродрому. На супутникових знімках зафіксовано кілька нових слідів пожежі в районі злітно-посадкової смуги аеродрому, однак споруди мають непошкоджений вигляд.

Міста Донецької області залишилися без води

Північна частина Донецької області через російський обстріл залишилася без водопостачання на невизначений період. Слов’янськ, Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка та прилеглі населені пункти, де загалом живе близько 260 тисяч людей, матимуть проблеми з постачанням води через масований ворожий обстріл. Місцева влада повідомила, що росіяни критично пошкодили два об’єкти КП Вода Донбасу. З огляду на великий обсяг пошкоджень, відсутня технічна можливість відновлення роботи обладнання.

На Харківщині вогонь знищив селище, є жертви

У Борівській громаді в Харківській області лісова пожежа перекинулася на будинки, внаслідок чого четверо людей згоріли живцем. Двоє жінок-переселенок, ще одна місцева та один чоловік. Вони не встигли втекти – полум’я розповсюджувалося шаленими темпами. У поліції заявили, що розслідують цю справу та встановлюють причину пожежі. Не виключено, що ліс зайнявся через російські обстріли.

Ізраїль міг атакувати російську базу в Сирії – ЗМІ

Ізраїль, ймовірно, завдав удару по російській авіабазі Хмеймім у Сирії. Метою атаки могла бути зброя, призначена для руху Хезболла, повідомляють ЗМІ. Зазначається, що ізраїльська атака була спрямована на склад усередині російської бази Хмеймім. Ізраїль розбомбив базу за годину після прибуття на неї іранського літака Qeshm Fars Air. Причиною нападів став вантаж, який він перевозив під виглядом гуманітарної допомоги для ліванців. Є й альтернативна версія – зброя для Хезболли могла бути знищена за 700 метрів від російської авіабази, де її зберігали після доставки. При цьому Росія, ймовірно, намагалася збити ракети, але в неї не вийшло.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

15 − ten =

Back to top button