Світ

Дебати віце-президентів. Про Ізраїль, без УкраїниСюжет


На відміну від дебатів Дональда Трампа спочатку з Джо Байденом, а потім із Камалою Харріс, обидва кандидати у віце-президенти утрималися від особистих атак один на одного.

 

До виборів президента США залишається лише п’ять тижнів. У ніч на 2 жовтня у Нью-Йорку пройшли дебати кандидатів у віце-президенти США: демократа Тіма Уолза (він висувається разом із Камалою Харріс) та республіканця Джей Ді Венса (його в напарники обрав Дональд Трамп). На відміну від дебатів Дональда Трампа спочатку з Джо Байденом, а потім з Камалою Харріс, обидва кандидати утрималися від особистих атак один на одного і провели досить змістовну дискусію.

 

Битва за Середній Захід

 

Дебати кандидатів у віце-президенти — не найважливіша подія передвиборчого циклу, яка більше цікавить політиків та журналістів, ніж простих американців. Але будь-яка подія набуває ваги, коли результати виборів залишаються настільки непередбачуваними.

 

Останні соцопитування показують, що в ключових штатах, що вагаються, кандидати йдуть нога в ногу. Формальна перевага Харріс настільки невелика, що деякі соціологи називають його статичною похибкою.

 

Ключові вагаються штати, чиї голоси можуть вирішити результат виборів, особливо Вісконсін і Мічиган, знаходяться на Середньому Заході, відомому як серце країни (Heartland).

 

Цей регіон об’єднує 12 штатів з населенням близько 70 млн. чоловік, і політично він вкрай різноманітний. У ньому є форпости крайнього консерватизму та центри ліволіберальної Америки.

 

Саме цей найважливіший для результату виборів регіон представляють, формально та символічно, обидва кандидати у віце-президенти.

 

Губернатор Міннесоти Тім Уолз – шкільний вчитель та тренер футбольної команди. Йому 60 років, значну частину життя він прожив у сільській місцевості та маленьких містах. У передвиборній кампанії демократів його роль — переконувати білих виборців із консервативних та сільських частин країни, які не хочуть голосувати за Трампа, але мають сумніви й у Харріс, жінці ямайсько-індійського походження з ультраліберної Каліфорнії.

 

Молодший сенатор від Огайо 40-річний Джеймс Девід Венс, який віддає перевагу ініціалам Джей Ді, відомий насамперед як автор мемуарів Hillbilly Elegy (можна перекласти як Елегія сільського господарства). Це портрет його рідного містечка в Огайо як місця, охопленого бідністю, насильством, наркотичною залежністю та дармоїдством. Книга вийшла у 2016 році та стала бестселером.

 

Про що говорили

 

Єдине питання про зовнішню політику було пов’язане з підтримкою Ізраїлю у його боротьбі проти Ірану. У цьому питанні особливих відмінностей не було: обидва кандидати підтримують Ізраїль. Війна Росії із Україною не обговорювалася.

 

Уолз погоджувався з наявністю проблем, які означав Венс, але пропонував інші рішення їм. Кандидат від демократів впевнено та активно говорив про аборти, це одна з найсильніших сторін кампанії Харріс. Соціологи кажуть, що є групи виборців, особливо жінок, яким ближча платформа Трампа в галузі економіки та міграції, але їх лякають розмови про повну федеральну заборону абортів.

 

На дебатах з Харріс у відповідь на це питання Трамп не однозначно визначав свою позицію. Венс до висування у віце-президенти підтримував повну заборону переривання вагітності, але згодом ця сторінка була видалена з його сайту.

 

У вівторок увечері Венс сказав, що друга адміністрація Трампа не підтримає такої заборони. А Трамп у улюбленому жанрі живого коментаря трансляції торкнувся цього питання і написав, що накладе вето на заборону, якщо його ухвалить Конгрес.

 

Показна ввічливість

 

За останні місяці і Уолз, і Венс атакували один одного публічно і вигадували образливі прізвиська. Уолз називав свого республіканського опонента «дивним» або «диваком» (weird), а Венс звинувачував демократа в тому, що той збрехав про свою участь у війні в Іраку.

 

Нічого з цього не згадано. Навпаки, вони наголошували, що однаково бачать цілу низку проблем, але розходяться в рецептах їх вирішення.

 

У своєму заключному слові Венс сказав, що молитиметься за Волза, якщо той стане віце-президентом. За дві години вони тричі потиснули руки — за лаштунками, на початку дебатів та після них. Після закінчення трансляції два політики відійшли від мікрофонів і деякий час говорили, поплескуючи один одного по плечах і сміючись.

 

Разючий контраст з дебатами Трампа і Харріс можна списати на походження Уолза і Венса — все ж таки Середній Захід відомий своєю підкресленою ввічливістю.

 

А ще це може говорити про їхні особисті амбіції. Роль віце-президента в тіні реального лідера, без серйозних повноважень та впливу на прийняття рішень, не варта спалювати мости. Особливо, якщо через чотири роки та один місяць на Америку чекають уже наступні вибори.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 × 4 =

Back to top button