Україна

Майже 80% українців не хочуть переїжджати за кордон – опитування


Майже 80% українців не хочуть переїжджати за кордон - опитування

Поширений у медіа образ молодого чоловіка, який перепливає Тису, чи молодої жінки, яка їде жити краще життя в Європу, не є репрезентативним для чоловіків і жінок України.

За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, 79% українців залишилися б жити в Україні, навіть якби отримали громадянство США або країн ЄС. Лише 19% респондентів готові були б переїхати за кордон. Про це свідчить опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Зауважується, що готовність переїхати за кордоном порівняно із вереснем 2022 року зросла до 19%, проте лишається помітно нижчою, ніж було у 2020 році. Разом з тим абсолютна більшість українців – 79% – продовжують стверджувати, що навіть у разі отримання громадянства США/країни ЄС вони би все одно залишилися в Україні.

 

У всіх регіонах України є тренд до зростання частки тих, хто готовий переїхати закордон, але, по-перше, всюди (крім Сходу) поточний показник нижче, ніж у 2020 році (на Сході показники такі самі, як і були в 2020 році). По-друге, у всіх регіонах абсолютна більшість (від 75-81%) не хотіли би переїжджати закордон, а хочуть лишатися в Україні.

 

Серед усіх вікових категорій також є зростання частки тих, хто хотів би переїхати закордон, проте серед усіх вікових категорій 74-86% хочуть залишатися жити в Україні.

Важливо акцентувати на настрої серед молоді України. Так, серед 18-29 річних українців у 2020 році майже половина (46%) хотіли би переїхати закордон. До вересні 2022 року показник знизився до 13%, далі до вересні 2024 року він зріс до 26%. Хоча зростання відчутне, але все одно 74% українців у віці до 30 років хочуть лишатися в Україні. Подібний тренд характерний і для 30-44 річних (серед яких наразі 75% не хочуть переїжджати з України).

 

Також переважна більшість чоловіків 25-55 років (70%) не хотіли би переїжджати з України. Хотіли би – 27%. Серед жінок у віці 25-55 років 80% не хотіли би переїжджати з України, хотіли би – 18%.

“Ми спеціально наводимо результати і для чоловіків, і для жінок (зокрема, і в динаміці), щоб показати, бажання переїзду для чоловіків не можна зводити винятково до мобілізації. Наприклад, у 2020 році також помітно більше чоловіків хотіли би переїхати закордон, ніж жінок. Водночас у будь-якому випадку переважна більшість українських чоловіків мобілізаційного віку навіть за наявності легальних можливостей не хотіли би покидати Україну”, – додали у звіті.

 

У коментарі зауважили, що результати опитування показують, що насправді більшість українців хочуть попри всі наявні складнощі та ризики лишатися в Україні. Поширений у медіа образ молодого чоловіка, який перепливає Тису, чи молодої жінки, яка їде жити краще життя в Європу, не є репрезентативним для чоловіків і жінок України.

“Безумовно, проблеми існують, але українці зберігають віру в Україну, зберігають віру в краще майбутнє та демонструють готовність лишатися і працювати на досягнення омріяного майбутнього”, – додали у повідомленні.

Опитування проводили упродовж 1-6 вересня 2024 року методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів у всіх регіонах України (підконтрольна уряду України територія). Було опитано 1022 респондентів.

Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, яка контролювалася Урядом України.

До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України (водночас частина респондентів – це ВПО, які переїхали з окупованих територій), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, переважна більшість громадян України (86%) прагнуть залишитися в країні та будувати своє майбутнє саме тут.

Також більшість – 62% – опитаних українців готові воювати за свою країну. Це майже вдвічі більше за тих, хто не готовий – 33%. Тільки 4% респондентів не визначилися з відповіддю.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

7 − 1 =

Back to top button