Події

❗️Детективи ТУ БЕБ у Київській області здійснюють досудове розслідування у кр…

❗️Детективи ТУ БЕБ у Київській області здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України щодо привласнення коштів на укриттях для навчальних закладів.

????️‍♂️ Слідством встановлено, що під час проведення закупівель швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту для навчальних закладів у 2023-2024 роках службовці компаній, що займаються їх виготовленням, за попередньою змовою з посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування, здійснили постачання та монтаж укриттів цивільного захисту, які не відповідають вимогам ДБН В.2.2-5:2023 «Захисні споруди цивільного захисту». Це підтверджується висновками судової будівельно-технічної та економічної експертиз, проведеними державними експертними установами.

➡️ В рамках будівельно – технічної експертизи здійснено огляд найпростіших укриттів цивільного захисту у Київській області, в ході якого встановлені порушення вимог ДБН й ДСТУ та невідповідність предмета закупівлі, що призвели до розкрадання бюджетних коштів асигнованих на виконання Державної програми щодо забезпечення навчальних закладів укриттями цивільного захисту на суму 379 млн грн.

➡️ По відповідним об’єктам лише у Київській області сума вже встановлених збитків становить понад 20 млн грн., де замовником виступали органи місцевого самоврядування.

➡️ Співробітники БЕБ також з’ясували, що по укриттях цивільного захисту не проводились контрольні випробування, а існуючі висновки однієї з експертних установ ґрунтуються виключно на теоретичних дослідженнях. Крім того, в тендерній документації зазначені норми ДБН, що на дату укладання договорів були не чинними.

➡️ Детективи провели обшуки за місцем виробничих потужностей підприємства постачальника, місцем проживання службових осіб, в їх транспортних засобах та в навчальних закладах, які придбали укриття цивільного захисту.

В результаті була вилучена документація по вже виконаним контрактам щодо постачання укриттів цивільного захисту в адресу закладів освіти, що є предметом досудового розслідування.

Зауважимо, слідчі дії відбувались на підставі ухвали суду саме задля виявлення й вилучення документів та жодним чином не перешкоджали законній діяльності підприємства.

➡️ Серверне обладнання чи будь-яке інше устаткування, відсутність якого б заблокувала роботу компанії, не вилучались. Рух транспортних засобів та поточна діяльність не зупинялись. Тобто слідчі дії проводились з урахуванням специфіки роботи підприємства та без створення обставин, які б перешкоджали його подальшій законній діяльності.

➡️ Жодних клопотань та зауважень від представників компанії про порушення з боку співробітників БЕБ під час обшуку не надходило.

Досудове розслідування триває. Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Київської обласної прокуратури.

Раніше матеріали по двом епізодам у цьому кримінальному були скеровані до суду.

???????? FB | Х | INSTA | YOUTUBE

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 + 16 =

Back to top button