Події

Підсумки 13.09: Повернення з полону і бюджет

Підсумки 13.09: Повернення з полону і бюджет

Фото: МВД Украины

Україна повернула 49 полонених, з них 15 “азовців”

Відбувся новий обмін з країною-агресором; Кабмін затвердив проєкт бюджету на 2025 рік. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Україна повернула з російського полону 49 громадян

Додому з російського полону повернулися – 15 воїнів Нацгвардії, 13 військовослужбовців ВМС, 4 прикордонників, 6 військовослужбовців ЗСУ, 2 військовослужбовців ТРО, 7 цивільних, 2 Нацполіції. Загалом – 23 рядових і сержантів, 19 офіцерів.

Під час сьогоднішнього обміну військовополоненими було звільнено 15 бійців Азову.

У результаті 56-го обміну військовополоненими з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну вдалося повернути 23 жінки. Серед інших було звільнено кримськотатарську активістку Леніє Умерову, захоплену росіянами під час перетину кордону Грузії.

Уряд затвердив проєкт державного бюджету на 2025 рік

Кабінет міністрів затвердив проєкт державного бюджету на 2025 рік. Доходи держбюджету в 2025-му очікуються на рівні 2 трлн грн, видатки – на рівні 3,6 трлн грн. Пріоритетами будуть оборона та безпека держави. Іншим пріоритетом буде фінансування захищених статей бюджету – на соцзахист виділять 400 млрд грн. Третій пріоритет – підтримка регіонів та бізнесу. Новацією цього бюджету стане реалізація нової моделі управління публічними інвестиційними проєктами, “що зробить капітальні видатки більш прозорими та ефективними”.

Україна вийшла на перше у місці у світовому рейтингу смертності

Наша країна має найнижчий показник народжуваності у світі. Рівень смертності в Україні наразі складає 18,6 на 1000 осіб – це найвищий показник серед усіх країн світу. Друга за смертністю країна – Литва – має смертність на рівні 15,02 смертей на 1000 осіб. Третє місце посідає Сербія – 14,9 смертей на тисячу осіб. Найменший рівень смертності у світі в державі Катар – 1,4 смертей на 1000 осіб.

Росіяни скинули авіаційні бомби на Сумщину

Через удари росіян керованими авіаційними бомбами по Охтирці та Ямполю Сумської області загинули дві жінки з будинку-інтернату для людей похилого віку та осіб з інвалідністю. В селищі Ямпіль Шосткинського району Сумської області, внаслідок чого загинув 60-річний чоловік.

Енергетики заявили про безпрецедентну загрозу для українських АЕС

За останні кілька тижнів енергетики зафіксували понад 70 російських безпілотників і понад 30 крилатих ракет, що пролітали неподалік українських АЕС. В Енергоатомі наголосили, що такі дії Росії “становлять безпрецедентну загрозу не лише для України, а й для всього континенту”. 

Фінляндія надасть Україні 25 пакет військової допомоги

Вартість нової партії зброї оцінюється у 118 млн євро. У допомозі було враховано як потреби України, так і ресурсну ситуацію Сил оборони. Загальна сума військової допомоги Україні, наданої Фінляндією від початку війни, сягнула 2,3 млрд євро.

Зеленський повідомив про результати Курської операції

Завдяки операції українських військ у Курській області РФ вдалося зупинити ворога на Харківському напрямку, а також уповільнити просування росіян у Донецькій області, вказав український лідер. За його словами, росіяни готувалися створювати буферні зони від сходу до півночі України. Ворог планував захоплювати обласні центри цих регіонів.

В Генштабі назвали напрямок, де сконцентрував сили ворог

Найбільше атак російьскі загарбники минулої доби здійснили на Курахівському напрямку. Там окупанти провели 21 атаку поблизу Українська, Желанного Першого, Георгіївки, Костянтинівки та Катеринівки. Зараз точиться чотири бої у районах Костянтинівки та Желанного Першого.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eighteen + thirteen =

Back to top button