Україна

В Україні запрацює система електронних рішень для медичного канабісу


В Україні запрацює система електронних рішень для медичного канабісу

Електронний рецепт на ці засоби дозволить відстежувати рух лікарських засобів на основі канабісу від призначення лікаря до відпуску аптечним закладом.

В Україні з жовтня запрацює перша в Європі система електронних рішень для медичного канабісу, яка дозволить простежити шлях медичного канабісу від насіння до лікарської форми. Про це на eHealth Summit сказав міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

“Коли ми говоримо про систему електронних рішень для медичного канабісу – то це про доступність для пацієнтів тих лікарських засобів, які їм вкрай необхідні при онкології, при психічних розладах тощо. Всі знають, яка є стигма щодо лікарських засобів, які інноваційні, саме через цю стигму було прописано кілька законодавчих революційних рішень. З жовтня у нас запрацює система, як покаже повну простежуваність від насінини (медичних конопель – ред.) до лікарського засобу, лікарської форми медичного канабісу”, – зазначив Ляшко.

За його словами, наразі у Європі в жодній країні немає подібної системи.

Електронний рецепт на ці засоби дозволить відстежувати рух лікарських засобів на основі канабісу від призначення лікаря до відпуску аптечним закладом.

Також Ляшко повідомив, що протягом найближчих трьох-шести місяців в Україні будуть впроваджуватися наступні новації в системі електронних рішень.

“Це допоміжні засоби реабілітації, електронне призначення. Ця система буде пов’язана з системою Міністерства соціальної політики, і люди, отримавши призначення, будуть за зрозумілим процесом отримувати той вибір, який допоможе їм інтегруватися в соціум”, – заявив міністр.

Він додав, що наступне рішення – електронні медичні записи стаціонарної медичної допомоги, результатів лабораторних досліджень. В записах стаціонарної меддопомоги будуть запускатися команди лікування, щоб лікарі різних спеціалізацій могли одночасно вести необхідні записи про пацієнта, що дозволить зібрати інформацію про лікування в одному місці.

Також будуть запущені медичні висновки медоглядів, які необхідні для родин, що хочуть усиновити дитину. Такий медичний висновок буде формуватися автоматично на основі обстежень і дозволить прибрати зайву бюрократію в процесі усиновлення.

Крім того, будуть запроваджуватися електронні медичні висновки для отримання водійських прав.

“Ми зупиняємо продаж медичних довідок для отримання водійських прав, і заводимо цей процес в електронний механізм, де видно, хто для кого його сформував”, – зазначив Ляшко.

Ще будуть запроваджуватися електронні рішення для лікарських засобів – нові моделі е-Stock, які дозволять відслідкувати шлях кожного медичного засобу, лікарського препарату від закупівлі до розподілу і моніторити ті ліки, що закуплені за державний кошт.

Серед інших цифрових рішень в системі охорони здоров’я – електронна черга на ендопротезування, рейтинговий розподіл в інтернатуру, систему нотифікації інформації про косметичну продукцію, реєстр харчових добавок, новий державний реєстр лікарських засобів, інформаційна система громадського здоровʼя, новий реєстр ліцензій на медичну практику, а також електронний кабінет пацієнта, який буде доступним як в медичній інформаційній системі, так і в Дії.

Нагадаємо, у січні цього року Верховна Рада розблокувала підписання законопроєкту №7457, який легалізує медичний канабіс в Україні. 15 лютого його підписав президент Володимир Зеленський. 

Медичний канабіс: все про закон, який викликав хвилю суперечок

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

15 + seventeen =

Back to top button