Україна

Мер Івано-Франківська розповів про завдання мовної інспекції


Мер Івано-Франківська розповів про завдання мовної інспекції

До адміністрації міста вже звернулися близько 50 осіб, які бажають стати мовними інспекторами.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків заявив, що громадські інспектори програми підтримки української мови в Івано-Франківську не каратимуть за вживання російською на вулицях та у закладах міста. Їхнім основним завданням буде популяризація державної та громадський контроль за дотриманням мовного законодавства. Про це він сказав в ефірі телеканалу NTA.

За словами Марцінківа, впровадження мовних іспекцій – громадська ініціатива. Тому містяни, які висловлять бажання долучитися до неї, не матимуть особливих повноважень, а діятимуть у межах чинного законодавства.Вони слідкуватимуть за виконанням вимог закону щодо вживання української в публічному просторі та під час надання послуг. Вони зможуть звертатися до працівників поліції у випадку виявлення порушень чи агресивної реакції.Інспектори також будуть популяризувати мовні курси та “толерантно робити зауваження” особам, які розмовлятимуть російською.

Мер додав, що інспекторам буде проведено відповідні навчання, яке зараз розробляють.

Як зазначив Марцінків, після оприлюднення інформації про ініціативу до адміністрації міста вже звернулися близько 50 осіб, які бажають стати мовними інспекторами.

Раніше повідомлялося, що в Івано-Франківську розпочнуть працювати мовні інспектори, аби протидіяти поширенню російської мови.

Нагадаємо, у першому кварталі 2024 року на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 569 звернень громадян про порушення мовного законодваства.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

one × 4 =

Back to top button