Події

Підсумки 10.09: Нові санкції і інфляція

Підсумки 10.09: Нові санкції і інфляція

Фото: Unsplash

За минулий місяць найбільше подорожчали яйця та овочі

США оголосили санкції проти Ірану за передачу балістичних ракет Росії; Держстат розповів, на скільки зросла інфляція в Україні. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Річна інфляція у серпні 2024 року зросла до 7,5%

За даними Держстату, продукти харчування та безалкогольні напої за серпень подорожчали на 0,9%. Найбільше подорожчали яйця – на 7,1% та овочі – на 5,2%. Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 0,8%, на одяг та взуття – впали на 2,9%. Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива подорожчали на 0,2%. Освіта подорожчала на 0,3%, ресторани та готелі подорожчали на 1,5%.

США запровадили нові санкції проти Росії та Ірану

Міністерство фінансів США ввело санкції проти 10 фізичних осіб, 6 організацій та 5 суден Ірану та Росії, які допомагають озброювати РФ іранськими безпілотниками та балістичними ракетами. У списку, зокрема, тегеранська авіакомпанія Iran Air. Ця компанія транспортувала вантажі від імені Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) і Міністерства оборони Ірану. Іран також завдяки Iran Air надавав послуги з вантажних перевезень до Росії, включаючи постачання електроніки та деталей для літаків.

Росію масовано атакувалидрони: під ударом об’єкти енергетики та аеродроми

В ніч проти 10 вересня влада низки російських областей заявила про масовану атаку дронів. Попередньо відомо, що під ударом були об’єкти паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) та аеродроми.За даними Telegram-каналів ворога, частина з яких пов’язана з російськими силовиками, основний удар цієї ночі був націлений на аеродроми. Летовища нібито були атаковані у Московській, а також у Калузькій та Курській областях РФ. Крім того, дрони атакували Крим, Бєлгородську, Брянську, Воронезьку та Орловську області.

Байден обговорить зі Стармером дозвіл ЗСУ на далекобійні удари по Росії

У п’ятницю, 13 вересня, президент США Джо Байден зустрінеться з прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером.Вони обговорять надання Україні дозволу на далекобійні удари по території РФ.

Скандал із Кримом у підручнику. Міносвіти повідомило про нову процедуру прийняття книжок

Міністерство освіти та науки повідомило про новий механізм прийняття шкільних підручників: зокрема книжки будуть випробовувати у невеликій кількості закладів освіти зі зворотним зв’язком та вдосконаленням матеріалу. Експертизу підручників буде забезпечувати Український інститут розвитку освіти (УІРО).

Стала відома причина забруднення Сейму

Забруднення річки Сейм було спричинене викидом нечистот з цукрового заводу в російському селищі Тьоткіно в Курській області. Ці речовини є органічними. Через них знизився рівень кисню у воді, загинула риба. Загрози для життя й здоров’я людей немає.

Світові ціни на нафту суттєво знизились

Світові ціни на нафту суттєво знизились через слабкі економічні дані з Китаю і пробили психологічний рівень у 70 доларів за баррель. Це сталося вперше з грудня 2021 року. Цифри імпорту підігрівають тривоги подальшого послаблення внутрішнього попиту в Китаї.

В Івано-Франківську запрацюють мовні інспектори

В Івано-Франківську розпочнуть працювати мовні інспектори, аби протидіяти поширенню російської мови. Про це повідомив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

thirteen + 7 =

Back to top button