Світ

Обмеження на удари по РФ можуть зняти – Байден

Обмеження на удари по РФ можуть зняти - Байден

Фото: Пресс-служба президента Украины

Президент США Джо Байден

Штати, Велика Британія та Франція надають Україні далекобійну зброю з умовою не застосовувати їх для ударів по РФ. Президент України неодноразово закликав скасувати ці обмеження.

Питання зняття обмежень США на використання Україною зброї великої дальності у війні проти Росії наразі “опрацьовується”. Про це у вівторок, 10 вересня, заявив президент США Джо Байден у відповідь на питання журналістів про те, коли будуть зняті обмеження для ЗСУ, пише Reuters. 

Байден коротко відповів: “Ми працюємо над цим просто зараз”.

The Times вказує, що частина американської адміністрації вже підтримує таке рішення.

Зауважимо, досі США не бажали постачати або санкціонувати використання зброї, яка могла б вразити цілі глибоко на території Росії, побоюючись, що це призведе до ескалації.

Питання дозволу використання американської зброї для ударів по території РФ піднімається Києвом вже давно. Раніше четверо офіційних осіб США анонімно заявили, що президент Джо Байден дав Україні добро на використання американської зброї для удару всередині Росії з обмеженою метою захисту Харкова.

Згодом держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що адміністрація президента Сполучених Штатів Джо Байдена дала Україні дозвіл бити по військових цілях в Росії з американської зброї. Водночас Кірбі пояснив, що дозвіл обмежується Харківською областю, а також типами цілей, які Україна може вражати.

Пізніше Кірбі уточнив, що США можуть розширити дозвіл на використання Україною американської зброї для ударів по території Росії. Рішення залежатиме від ситуації на полі бою.

У серпні ЗМІ з посиланням на джерело в британському уряді писали, що США понад місяць не відповідають на запит Великої Британії щодо дозволу Україні застосовувати далекобійні ракети Storm Shadow по території Росії. Проте США заперечили звинувачення.

Наприкінці літа Україна передала Штатам список цілей у Росії, по яких планує завдавати ударів, намагаючись підштовхнути Білий дім зняти обмеження на використання зброї.

Нагадаємо, ЗМІ повідомили, що США не виключають передачу Україні далекобійних ракет JASSM класу “повітря-поверхня”. Їх можуть включити до пакета озброєнь, про який оголосять восени.

Глава Пентагону зробив заяву щодо ударів по Росії

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

11 − 4 =

Back to top button