Україна

Португалія передала Україні російські гелікоптери


Португалія передала Україні російські гелікоптери

Йдеться про шість пожежних Ка-32, які не мали ліцензії на експлуатацію в Португалії, а один з них взагалі вийшов з ладу через аварію.

Португалія подарувала Україні шість російських пожежних гелікоптерів Ка-32. Остання вантажівка із частиною цього вантажу відбула у п’ятницю. Про це у суботу, 7 вересня повідомляють португальські ЗМІ із посиланням на заяву Міністерства оборони країни.

Зазначається, що у жовтні 2022 року тодішній міністр оборони Хелена Каррейрас пообіцяла відправити в Україну шість російських пожежних вертольотів, які не мали ліцензії на експлуатацію в Португалії, а один з них взагалі вийшов з ладу через аварію.

У листопаді 2023 року, більше ніж через рік після оголошення про передачу Україні, гелікоптери все ще перебували у Португалії, а Лісабон казав, що чекає, поки “український партнер вкаже наступні кроки” у цьому процесі.

“Після тривалого періоду невизначеності та переговорів нинішній уряд (…) погодив транспортування гелікоптерів з українською владою, зокрема з українським посольством у Лісабоні та українським Міністерством оборони”, – йдеться в заяві португальского Міноборони.

Зазначається, що Україна погодилася прийняти гелікоптери в їх поточному стані, тобто без попереднього ремонту.

Ці вертольоти уряд Португалії придбав у 2006 році.

Раніше у Португалії заявили, що допомога Україні від Лісабону сягне у 2024 році 220 млн євро, і таку ж суму планує передбачити для України і в 2025 році.

Також Португалія виділила €100 млн на снаряди для України.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three × five =

Back to top button