Події

Викрито посадовця банку, який збирав для ворога дані про координати ЗСУ та обор…

Викрито посадовця банку, який збирав для ворога дані про координати ЗСУ та оборонних підприємств у Харкові

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру 51-річному чоловіку за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Підозрюваний — мешканець Харкова, який працює начальником відділу у філії одного з українських банків. За даними слідства, з квітня 2024 року він почав спілкуватись з харківʼянином, який близький йому за «поглядами та ідеями».

Співрозмовником підозрюваного виявився громадянин рф, який уже багато років мешкає в Харкові та теж є банківським працівником. Він запропонував чоловіку допомагати збирати інформацію про розташування ЗСУ в обласному центрі для найскорішого «освобождения».

Фігурант погодився на це. Він об’їжджав територію міста на власному авто і приховано фіксував розташування українських захисників, військової техніки та підприємств, які мають важливе оборонне значення.

Також чоловік збирав дані про місця і наслідки ворожих ударів ракетами, авіабомбами та БпЛА по місту.

Отриману інформацію підозрюваний передавав російському агенту під час особистих зустрічей, а також через листування у месенджері Telegram. Обидва намагались дотримуватись конспірації, постійно видаляючи діалог.

Проте «план» не спрацював. У липні 2024 року правоохоронці затримали згаданого громадянина рф у Харкові. Йому повідомили про підозру за фактами шпигунства та поширення інформації про переміщення, рух, розташування ЗСУ, вчиненого в умовах воєнного стану, з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України (ч. 1 ст. 114, ч. 3 ст. 114-2 КК України).

Після цього прокурори та слідчі СБУ викрили й самого інформатора. Наразі підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Досудове розслідування та оперативний супровід — Управління СБУ в Харківській області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

14 − one =

Back to top button