Україна

Підсумки 04.09: Удар по Львову і день звільненьСюжет


Підсумки 04.09: Удар по Львову і день звільнень

Росія вдарила по Львову: масштабні руйнування і багато жертв; Рада звільнила низку міністрів. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Росія вдарила по Львову: масштабні руйнування і багато жертв

У ніч проти середи росіяни вдарили по центральній частині Львова. Удар прийшловся по житлових багатоквартирних будинках, вибуховою хвилею також пошкоджені дві школи. Семеро людей загинули серед них двоє дітей (7 та 14 років), 53 людини постраждали. До вечора ДСНС завершили аварійно-рятувальні роботи. У четер міська влада оголосила у Львові День жалоби.

Рада звільнила низку міністрів

Верховна Рада розглянула подання Кабміну щодо відставки низки міністрів. Зокрема депутати підтримали звільнення віцепрем’єра з питань євроінтеграції Ольги Стефанішиної, міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна, очільника Міндовкілля Руслана Стрільця, міністра юстиції Дениса Малюськи. Водночас було провалено звільнення віцепрем’єрки – міністерки з питань реінтеграції ТОТ Ірини Верещук та голови Фонду держмайна Віталія Коваля. Не вистачило голосів нардепів і на відкликання Мар’яни Безуглої з посади заступника голови Комітету ВР з питань нацбезпеки. Також міністр закордонних справ Дмитро Кулеба написав заяву про звільнення, однак розгляд цього питання відклали. Примітно, що з усіх міністрів на засіданя Ради прийшлов лише Олександр Камишін, він виступив зі звітом про свою роботу. 

Нові міністри: до ВР надійшли подання щодо призначення 

Прем’єр-міністр і фракції Слуга народу направили до Верховної Ради подання щодо призначення низки нових міністрів. Йдеться про ймовірних очільників восьми міністерств.

АЕС зменшили потужність, Енергоатом зробив заяву 

В Енергоатомі заявили, що на Південноукраїнській АЕС у Миколаївській області не сталося жодних аварій. Про це в компанії заявили після того, як у ЗМІ з’явилася інформація про те, що відразу два атомні блоки на АЕС не працюють на повну потужність, і через це дефіцит генерації збільшився на 625 МВт. Натомість в Енергоатомі стверджують, що в роботі одного із енергоблоків станції виявлено зауваження, після чого він був розвантажений на 33% від номінальної потужності. Там заявляють, що “ця подія не пов’язана із проведенням ремонтної кампанії на станції” і виникла внаслідок складних перехідних режимів.

У РФ лякають “червоними лініями” і зміною ядерної доктрини

Москва закликає Вашингтон не жартувати з приводу “червоних ліній Росії” під час розгляду питання щодо постачання Україні далекобійних ракет. Про це сказав російський міністр закордонних справ Сергій Лавров. За словами Лаврова, “американці перевалили за той поріг, який самі собі позначали”. Також речник Кремля Дмитро Пєсков заговорив про зміну ядерної доктрини через “поточний стан справ”. “Цієї актуалізації ядерної доктрини вимагає нинішній порядок денний і вимагає, власне, той стан справ, який виник, напевно, як наслідок дій колективного Заходу”, – заявив він. У Держдепі США відповіли, що найкращий спосіб убезпечити російських солдатів від ракет JASSM – вивести їх з України.

Німеччина передасть Україні 17 систем IRIS-T

Німеччина посилюватиме українську ППО, а також власну безпеку та безпеку НАТО. Про заявив канцлер ФРН Олаф Шольц. За його словами, Україні планується передати додатково вісім систем IRIS-T (SLM) і дев’ять відповідних комплексів IRIS-T (SLS). По дві з них мають бути поставлені ще цього року, решта – у 2025 році, що стало можливим завдяки збільшенню потужностей виробництва німецького виробника Diehl Defense.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 × 1 =

Back to top button