Події

Прокурори на захисті державних інтересів: В Одесі міську владу зобов’язано в…

Прокурори на захисті державних інтересів: В Одесі міську владу зобов’язано взяти на облік дамбу Хаджибейського лиману

Зусиллями прокуратури зобов’язано Одеську міську раду взяти на облік дамбу Хаджибейського лиману. Таке рішення ухвалив Верховний Суд у червні 2024 року, поставивши крапку у справі.

Протягом трьох років прокурори доводили в судовому порядку бездіяльність органів місцевого самоврядування щодо невзяття на облік гідротехнічної споруди, яка дотепер є безхазяйним майном.

Дамба Хаджибейського лиману захищає місто від затоплення та відіграє важливу роль. На прилеглій до неї території площею близько 23 квадратних кілометри проживають тисячі людей, розташовані понад 50 підприємств й організацій.

Питання права власності на споруду має бути врегульоване, оскільки воно визначає як відповідальних за її утримання в належному стані, так і джерела фінансування. Наявність законного власника є гарантією підтримання належного технічного стану дамби та проведення своєчасних ремонтних й протиаварійних робіт.

Верховний Суд, ухвалюючи рішення, наголосив, що з метою уникнення загрози заподіяння шкоди державним інтересам у сфері запобігання виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з неналежною експлуатацією гідротехнічної споруди, саме міська влада зобов’язана вживати заходи для визначення правового статусу дамби.

Наразі для виконання судового рішення Одеська міська рада має розмістити оголошення у друкованих медіа про взяття безхазяйної дамби на облік та звернутися з відповідною заявою до органу, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно.

Водні об’єкти є важливою частиною екосистеми та елементом довкілля, що забезпечує проживання людей, тваринного і рослинного світу. Для належного використання і охорони водних ресурсів, а також для захисту відповідних територій від шкідливого впливу вод на водних об’єктах усіх форм власності зводяться гідротехнічні споруди.

➡️ ДЕТАЛІ ЗА ПОСИЛАННЯМ

Video is too big

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fifteen − ten =

Back to top button