Цікаве

Чутлива шкіра — проблема багатьох жінок: як правильно за нею доглядати

Чутлива шкіра — одна з основних проблем, з якою пацієнти зараз приходять до косметологів. Стрес, погана екологія, неправильно підібраний догляд — це лише кілька причин, чому ваша шкіра могла стати реактивною.

Як упевнитися, що у вас чутлива шкіра, як за нею доглядати та від яких засобів варто відмовитися.

Що таке чутлива шкіра?

Чутливою вважається шкіра, схильна до почервоніння і реакцій подразнення. Люди з такою шкірою часто відзначають непереносність косметичних засобів, відчувають дискомфорт після прогулянки за холодної або вітряної погоди. У косметології чутливу шкіру виділяють в окремий тип, однак за неправильного догляду будь-яка шкіра стає більш чутливою.

Чому вона такою стає?

Для захисту від агресивних факторів зовнішнього середовища на поверхні шкіри існує особливий бар’єр, який складається з рогових лусочок, склеєних між ліпідами. Основна причина підвищення чутливості шкіри — порушення цілісності цього бар’єру. Пошкодити його можуть:

  • часте умивання, особливо засобами, які містять агресивні мийні компоненти;
  • тривале перебування у воді, наприклад, часте приймання ванни або душу. Шкідливою для шкіри є й гаряча вода;
  • нераціональне використання скрабів, щіток для обличчя та інших видів пілінгів;
  • перебування під променями сонця без належного захисту і засмага;
  • недостатнє зволоження шкіри, у тому числі пов’язане з перебуванням у приміщенні з сухим повітрям (наприклад, під час опалювального сезону);
  • тривале і часте перебування на вітрі та морозі.

Як зрозуміти, що у вас чутлива шкіра?

Для чутливої шкіри характерне відчуття поколювання або печіння після вмивання, нанесення крему або переходу з вулиці до приміщення. Часто на епідермісі можна помітити розширені судини, особливо біля носа і в області щік.

Яким повинен бути догляд: що можна і що не можна?

Догляд за чутливою шкірою повинен бути максимально делікатним. Під час вибору засобів бажано звертати увагу на позначку “підходить для чутливої шкіри”. Для вмивання підходять сучасні засоби для очищення шкіри з м’якими мийними компонентами, що містять неіонні ПАВи. Зазвичай, такі засоби не дають пишної піни і після вмивання не повинні залишати відчуття стягнутості. Вмиватися краще прохолодною водою, і контакт з нею повинен бути нетривалим. Для виключення контакту з водою можна для очищення шкіри використовувати міцелярну воду.
Необхідно остерігатися засобів, у складі яких наявні потенційні алергени, наприклад аромати і ефірні олії. Обережно слід використовувати засоби з вітаміном С і ретинолом, а також засоби з кислотами. Надавайте перевагу компонентам шкірного бар’єра, наприклад церамідам. Також корисними є вітамін Е і ніацинамід.

Як відлущувати чутливу шкіру?

Для оновлення чутливої шкіри можна використовувати м’які пілінги. Замість скрабу краще використовувати пілінги-гоммажі. Серед засобів з кислотами підійдуть продукти, у складі яких є мигдальна, азелаїнова кислоти, глюконолактон.

Чим менше етапів догляду, тим краще — це міф чи правда?

Кожен косметичний засіб потенційно може стати причиною подразнення для чутливої шкіри. Менше засобів — менше ризику. Краще залишити у щоденному догляді лише найнеобхідніші етапи: очищення і нанесення крему. За використання сучасних очищувальних засобів нема потреби навіть у тоніці. Решта засобів і активний догляд призначаються індивідуально. Наприклад, влітку обов’язковим є використання сонцезахисного крему.

Як обрати санскрін для чутливої шкіри?

Сонцезахисні засоби також необхідно вибирати з позначкою “для чутливої шкіри”. У складі таких засобів містяться SPF-фільтри, які мають мінімальний ризик подразнення шкіри. Креми, що містять виключно фізичний фактор, часто мають жирну некомфортну консистенцію і незручні для застосування у повсякденному житті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

nineteen − six =

Back to top button