Світ

Угорщину обурив заклик Борреля про дозвіл на удари по Росії – ЗМІ

Угорщину обурив заклик Борреля про дозвіл на удари по Росії - ЗМІ

Фото: Угорські ЗМІ

Петер Сійярто у своєму дописі на Facebook назвав пропозиції Борреля щодо України та Близького Сходу “нерозважливими”

Глава угорського МЗС Петер Сійярто заявив, що “лють головного дипломата ЄС необхідно зупинити”.

Очільник МЗС Угорщини Петер Сійярто обурився пропозиціям голови європейської дипломатії щодо зняття обмежень на застосування Україною західної зброї та санкцій проти ізраїльських міністрів. Про це повідомляє Politico.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель, прибувши до будівлі Ради ЄС у Брюсселі закликав зняти обмеження на використання Україною наданої зброї для ураження цілей у Росії.

Глава української дипломатії Дмитро Кулеба на зустрічі також закликав міністрів ЄС дозволити Україні завдавати ударів по об’єктах в Росії, заявивши при цьому, що цю пропозицію не слід розглядати як ескалацію.

Заклик Кулеби, як і попередній заклик Борреля надати Києву свободу дій у використанні наданого Заходом озброєння, підтримали на зустрічі Франція, Швеція, Латвія, Нідерланди та Польща, сказав посадовець, при цьому деякі з них зазначили, що міжнародне право не забороняє країні входити на територію агресора з метою самозахисту.

Проти була Словаччина, очолювана дружнім до Москви урядом Роберта Фіцо і яка висловила жаль з приводу того, що зустріч не відбулася в Будапешті.

Петер Сійярто у своєму дописі на Facebook назвав пропозиції Борреля щодо України та Близького Сходу “нерозважливими” та заявив, що “лють верховного представника (ЄС) необхідно зупинити”.

На зустрічі за зачиненими дверима Угорщина зазнала критики з боку Литви та Німеччини за розширення своєї м’якої імміграційної програми “національних карт” на росіян і білорусів, що критики розцінили як загрозу безпеці.

Сійярто захищав програму, стверджуючи, що в Німеччині та країнах Балтії проживає набагато більше росіян, ніж в Угорщині, де проживає лише 0,7 відсотка росіян в ЄС.

Відносини між Угорщиною та ЄС вже давно були непростими, але вони різко погіршилися після того, як Будапешт у липні взяв на себе головування в Раді ЄС на ротаційній основі. 

На запитання журналіста, чому зустріч відбулася в Брюсселі, а не в Будапешті, Боррель відповів: “Тому що я так вирішив”.

Угорщина вважає Трампа “шансом на мир” – Сіярто

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

12 + 11 =

Back to top button