Україна

10 км. до Покровська. Війська РФ забирають ДонбасСюжет


10 км. до Покровська. Війська РФ забирають Донбас

Російські війська продовжують значне тактичне просування у районі на південний схід від Покровська.

 
Російські війська продовжують наступ на Донбасі. За кілька днів окупанти зуміли взяти Новогродівку — важливий опорний пункт ЗСУ за 10 км на південний схід від Покровська, і тепер можуть наступати далі на сам райцентр. У Покровську та Мирнограді вже кілька днів триває масова евакуація населення.
 
Критична ситуація
 
Так звані російські “військори” стверджують, що війська РФ просуваються як у самій Новогродівці, так і біля неї. Український військовий оглядач Костянтин Машовець підтвердив, що підрозділи 27-ї мотострілецької дивізії Центрального військового округу армії РФ за підтримки російської 114-ї ОМСБр (т.зв. 1-й корпус армії бойовиків “ДНР”) просуваються вздовж залізниці у східній частині Новогродів.
 
Крім того, російські та деякі українські джерела повідомили, що російські війська досягли східних околиць Селідово (на південний схід від Покровська) і просунулися на територію міста після того, як українські сили нібито відступили з деяких позицій у східній частині Селидово.
 
Інститут вивчення війни підкреслює, що ще не бачив візуальних доказів присутності окупаційних сил у Селидовому, проте 28 серпня український оглядач Машовець повідомив, що частинам 90-ї танкової дивізії армії РФ за підтримки підрозділів 27-ї мотострілецької дивізії вдалося прорватися в Селі. E50 Селидово-Карлівка, що узгоджується з недавніми російськими заявами про просування росіян у Селидове через Михайлівку.
 
У Генштабі України повідомили про високу інтенсивність російських атак на північний схід, схід та південний схід від Покровська 27 та 28 серпня, а також підтвердили, що більше половини російських штурмів на Покровському напрямку 28 серпня було зосереджено у районі Селидове та Новогродівки.
 
Ключовий пункт
 
Покровськ та Мирноград загальним населенням близько 100 тисяч осіб — останні великі міста Донецької області на захід — північний захід від обласного центру, які залишаються під контролем України. Покровськ – важливий логістичний вузол, через який проходять траси на Донецьк, Костянтинівку, Краматорськ та вглиб країни.
 
Тим часом у Курській області внаслідок серпневих боїв українські війська захопили більше території, ніж російські на Донбасі. Але найбільший населений пункт, взятий ЗСУ — Суджа населенням близько 5 тисяч осіб — майже втричі менше, ніж втрачена за тиждень боїв Новогродівка, не кажучи вже про Покровськ та Мирноград.
 
На цій ділянці зосереджені основні сили російського угруповання військ Центр і туди вводяться її найбільш боєздатні резерви. Багато, у тому числі й українські, військові експерти були впевнені, що Гродівка і сусідня Новогродівка незабаром будуть взяті російськими частинами, що наступають, хоча й розраховували, що це займе більше часу. Але, зважаючи на все, командування ЗСУ вирішило зосередитися на обороні самого Покровська.
 
“Міські райони без достатніх сил оборони не є непереборними перешкодами, і українське командування, ймовірно, вважало, що оборона Новогродівки не вартує потенційних втрат”, – вважає американський Інститут вивчення війни.
 
Як заявив український головком Олександр Сирський, «одним із завдань проведення наступальної операції на Курському напрямку було відволікання значних сил противника з інших напрямів, насамперед із Покровського, Курахівського».
 
Однак, за його словами, російські частини не лише не залишають Покровський напрямок, а навпаки, нарощують там чисельність військ.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 × 5 =

Back to top button