Цікаве

У льодовику Гімалаїв вчені знайшли понад 1,7 тисячі вірусів

У льодовику Гімалаїв вчені знайшли понад 1,7 тисячі вірусів

Фото: pixabay.com
Вчені знайшли понад 1,7 тисячі вірусів

Віруси, отримані із ядра льодовика Гулії. Наймолодшому зразку лише 160 років, тоді як найстарішому – понад 41 тисяча років.

Вчені дослідили зразок льоду з Гімалаїв і виявили в ньому геноми 1705 вірусів, яким понад 41 тисяча років. Про це повідомляє Popular Science.

Зразок льоду взяли з льодовика Гулія на Тибетському плато на висоті понад шість кілометрів. Цей льодовик містить приблизно в 50 разів більше вірусної інформації, ніж будь-коли знаходили в інших льодовиках. Виявлені віруси заражають лише бактерії та археї, не становлячи загрози для людей, тварин чи рослин.

Науковці видобули ДНК із дев’яти ділянок льодового ядра довжиною 310 метрів, кожна з яких представляє різний часовий горизонт. Найстаріші зразки віком понад 41 тисячу років, а наймолодші – лише 160 років.

Використовуючи метагеномний аналіз, дослідники з’ясували, що вірусне співтовариство змінювалося залежно від кліматичних умов. Особливо унікальна суміш мікробів виникла приблизно 11,5 тисячі років тому, коли завершувався останній льодовиковий період.

Близько 70% виявлених вірусів є унікальними для льодовика Гулія і раніше не були знайдені на Землі, що підкреслює важливість дослідження древніх вірусів для розуміння історії Землі та прогнозування майбутнього.

Раніше повідомлялося, що вчені з Університету Ньюкасла у Великій Британії заявили, що до кінця століття близько половини з 215 тисяч льодовиків зникнуть з лиця Землі.

Вперше в історії корови заразилися смертоносним вірусом

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

five × three =

Back to top button