Україна

Обмін полоненими: стало відомо, кого повернула Україна


Обмін полоненими: стало відомо, кого повернула Україна

Звільнено військових моряків та трьох прикордонників, а також 82 оборонці Маріуполя, серед яких і захисники Азовсталі.

Усі врятовані українці під час 55 обміну полоненими з Росією – це військовослужбовці-строковики – солдати, сержанти та матроси, зокрема і ті, які потрапили у полон ще в перші місяці повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році. Про це повідомив Координаційний штаб з питань поводження з полоненими у суботу, 24 серпня.

Так, вдалося визволити дев’ятьох незаконно засуджених оборонців. Звільнено військових моряків та трьох прикордонників, а також 82 оборонці Маріуполя (з них пів сотні боронили Азовсталь).

Також додому повертаються шестеро нацгвардійців з гарнізону охорони Чорнобильської АЕС, військовослужбовці, які боронили Київську, Донецьку області, Херсонщину та Луганщину.

Воїни, яких сьогодні вдалося звільнити з неволі, також брали участь у важких боях за Гостомель і запасний командний пункт Генштабу на Київщині, а на Херсонщині – за пропускний пункт Чонгар на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Кримом. 

Чимало визволених українців мають проблеми зі здоров’ям внаслідок поранень, а також через недотримання Росією норм міжнародного гуманітарного права. Всі вони пройдуть медичний огляд, необхідне лікування, отримають психологічну допомогу, реінтегруються в суспільство та отримають належні виплати.

“Ми висловлюємо вдячність Об’єднаним Арабським Еміратам за посередництво і допомогу в організації обмінів”, – зазначили у штабі.

Нагадаємо, 24 червня Україна та Росія провели обмін полоненими. З російського полону звільнили 115 українських захисників.

Раніше повідомлялося, що операція ЗСУ на Курщині поповнила обмінний фонд рекордною кількістю полонених. Переважно, це молоді строковики.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

two × five =

Back to top button