Світ

РФ визнала зрив контрактів на експорт зброї на $10 млрд

РФ визнала зрив контрактів на експорт зброї на $10 млрд

Фото: РосСМИ (иллюстративное фото)

РФ зриває контракти на постачання озброєнь закордонним замовникам

Ситуація виникла через необхідність виконувати підвищене держоборонзамовлення. Обсяг зірваних контрактів може досягати $5-10 млрд за останній рік.

Оборонні заводи РФ зривають контракти на постачання озброєнь закордонним замовникам, оскільки зброя в пріоритетному режимі вирушає на війну проти України. Про це заявив голова корпорації Ростех Сергій Чемезов, передає The Moscow Times.

За його словами, зараз поставки на експорт знизилися, а з боку іноземних партнерів “складається відкладений попит”.

Чемезов заявив, що через необхідність виконувати підвищене держоборонзамовлення виник “лист очікування” на російську зброю та “немала черга”. Обсяг зірваних контрактів може досягати $5-10 млрд за останній рік.

Зазначається, що станом на 2024 рік “експортний портфель досяг рекордної цифри – $60 млрд”. При цьому в травні 2023 року голова Федеральної служби з військово-технічного співробітництва Росії Дмитрій Шугаєв оцінював експортні замовлення у $50-55 млрд.

У травні минулого року про зрив контрактів на постачання російської зброї заявила влада Вірменії. Заступник міністра закордонних справ країни Мнацакан Сафарян скаржився, що Єреван не отримав зокрема озброєння, за які вже були перераховані кошти.

Торік у березні стало відомо, що Росія зриває домовленості з Індією щодо постачання зенітних ракетних систем С-400 Тріумф. Контракт на п’ять полкових комплектів за $5,4 млрд Рособоронекспорт уклав у 2018 році та зобов’язався передати їх замовнику до кінця 2024 року. Однак війна проти України та санкції порушили ці плани.

За інформацією Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, експорт озброєнь Росії обвалився на 53% у 2019-2023 роках порівняно з попереднім періодом п’яти років. Частка Росія відкотилася з другого на третє місце у переліку найбільших світових постачальників зброї, а її частка на глобальному ринку зменшилася до 11%. Перше місце, як і раніше, займають США, чий експорт зріс на 17%, а частка на світовому ринку озброєнь досягла 42%. На друге місце вийшла Франція, яка наростила експорт на 47% за п’ять років.

Раніше ЗМІ писали, що російський експорт зброї руйнується через війну в Україні.

Як повідомлялося, постачання військової продукції з РФ до Індії зупинилися. Країни намагалися знайти механізм оплати, який не порушував би санкції США.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

five + 7 =

Back to top button