Світ

Ейфорія Харріс. Демократи повірили у перемогуСюжет


На з’їзді Демократичної партії в Чикаго відбулося формальне затвердження Камали Харріс як кандидата у президенти США.

 

Камала Харріс тепер вже офіційно кандидат у президенти США. І для її опонента Дональда Трампа не все так просто. Вихід Джо Байдена з гонки породив хвилю ентузіазму серед електорату та спонсорів демократів. Соцопитування показують, що за минулий місяць віце-президенту вдалося згуртувати навколо себе коаліцію з лібералів та центристів, а також чорношкірих виборців та інших меншин, які тяжіли до підтримки Трампа.

 

Харріс за Україну

 

У своїй промові, яка увінчала її висування на з’їзді Демократичної партії, Харріс обіцяла бути кандидатом для всіх американців, підтримувати середній клас і продовжувати зовнішньополітичний курс Байдена, у тому числі по Україні та в конфліктах на Близькому Сході.

 

Харріс почала з розповіді про свою матір, вченого-біолога з Індії, та батька, економіста з Ямайки. Вона малювала образ сім’ї із середнього класу, де віталися прогресивні культурні та політичні погляди.

 

Але, розповідаючи про дитинство, віце-президент також згадала свою найкращу подругу, яка зазнала сексуального насильства. Це вплинуло на рішення Харріс стати прокурором, щоб захищати безневинних жертв насильства. З цього моменту вона почала викладати свою політичну та економічну програму.

 

Вона обіцяла боротися за середній клас та знизити для нього податки, а також забезпечити будівництво нового житла.

 

Віце-президент також обіцяла підтримувати Україну та союзників по НАТО, захищати Ізраїль та не дати нападу ХАМАС повторитися, але при цьому домагатися перемир’я та припинити страждання мирних жителів у секторі Гази, а також підтримувати право палестинців на самовизначення.

 

“В якості верховного головнокомандувача, я гарантую, що в Америки завжди буде найсильніші і найлітальніші збройні сили у світі”, – обіцяла вона.

 

Переворот гонки

 

Здавалося, що рематч 78-річного Трампа і 81-річного Байдена неминучий, і вибори, що відбудуться в листопаді, викликали в основному апатію. Але раптово замість вибору між двома літніми білими чоловіками, обидва з яких уже були президентами, Демпартія запропонувала виборцям чорношкіру жінку на 18 років молодшу за суперника-республіканця. Відео з танцюючою, жартуючою та смішною Харріс заполонили соцмережі. Пожертви на її виборчу кампанію почали бити рекорди.

 

За перші одинадцять днів своєї виборчої кампанії Харріс отримала пожертвування від більшої кількості людей та корпорацій, ніж Байден за останній рік.

 

Трамп не знає, що робити?

 

Трамп, чия кампанія була ув’язнена на перемогу над Байденом, поки що не знайшов ефективної лінії атаки проти Харріс. Він досі не зміг придумати їй прізвисько, що запам’ятовується, як було з Хілларі Клінтон («Crooked Hillary», «брехлива Хілларі») і Байденом («Sleepy Joe», «Сонний Джо»). Він спробував зіграти на незвичайно довгому і гучному сміхі Харріс і називав її ‘Laffin’, тобто «сміється», але це прізвисько не прив’язалося.

 

Трамп та його політтехнологи все ще не визначилися і з основною лінією атаки на Харріс. У 2016-му Трамп успішно використав проти Клінтон головну її вразливість – скандали, яких було чимало в її довгій кар’єрі та кар’єрі її чоловіка, екс-президента Білла Клінтона. В останні місяці перед виборами ФБР перевіряла, чи не було порушено закону, коли Клінтон вела справи на посаді держсекретаря США через особисту електронну пошту. Розслідування закінчилося нічим, але збитків було завдано, і Трамп успішно використав для перемоги на виборах.

 

У біографії Харріс скандалів рівня Клінтонів немає й близько. За останній місяць Трамп перепробував кілька підходів. Він ставив під питання етнічну ідентичність Харріс, стверджуючи, що вона зовсім недавно почала називати себе чорношкірою, а до цього завжди підкреслювала своє індійське коріння. Це не так — Харріс завжди однаково асоціювала себе з обома культурами. Більше того, вона закінчила Говардський університет — один із історичних чорних коледжів, які створювалися для афроамериканського населення після скасування рабства у США.

 

Суперечки про етнічну ідентичність Харріс не викликали живого інтересу.

 

Всю весну і літо Байден відставав від Трампа в соцопитуваннях, щоправда, незначно — переважно на відсоткові. Але Харріс майже відразу вийшла вперед у соцопитуваннях, і поки що перевага в її бік тільки зростає. До середини цього тижня її перевага склала 3.3% у середньому по країні — 47% виборців схиляються до того, що проголосуватиме за неї, і лише 43.7% — за Трампа.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eleven − 6 =

Back to top button