Світ

Найбільший за понад століття діамант знайдено на копальні у Ботсвані

Найбільший за понад століття діамант знайдено на копальні у Ботсвані

Фото: АР

У Ботсвані знайдено найбільший за століття іамант

Камінь наразі є найбільшим алмазом, знайденим за 119 років, і другим за величиною після алмазу Куллінан, який був знайдений в Південній Африці у 1905 році.

Рекордно великий діамант знайдено на копальні у Ботсвані в Африці. Каміння розміром з кулак,  на урочистій церемонії продемонстрував усьому світові президент країни Мокгветсі Масісі. Про це у четвер, 22 серпня, пише Associated Press.

Уряд Ботсвани заявив, що величезний діамант вагою 2 492 карата є другим за величиною з коли-небудь знайдених у шахті і найбільший діамант, знайдений з 1905 року.

“Це приголомшливо. Мені пощастило, що я побачив його”, – сказав Масісі.

Наразі невідомо, у скільки буде оцінено камінь та як він буде проданий.

Інший, менший алмаз з тієї ж копальні, був проданий у 2016 році за $63 мільйониі, що є рекордом для необробленого дорогоцінного каміння. 

Насім Лахрі, керуючий директор канадської гірничодобувної компанії Lucara Diamond у Ботсвані, яка знайшла алмаз, повідомив, що його було видобуто на копальні Karowe в центральній частині Ботсвани за допомогою спеціальної рентгенівської технології, призначеної для пошуку великих діамантів високої вартості.

Камінь наразі є найбільшим алмазом, знайденим за 119 років, і другим за величиною після алмазу Куллінан, який був знайдений в Південній Африці у 1905 році. Знаменитий Куллінан важив 3 106 каратів і був розрізаний на коштовні камені, деякі з яких є частиною коштовностей Британської корони.

Більший, але менш чистий чорний алмаз був знайдений у Бразилії наприкінці 1800-х років. Однак він був знайдений над землею і, як вважається, був частиною метеорита. 

Ботсвана є другим у світі виробником природних алмазів. В останні роки тут були знайдені всі найбільші камені у світі. За останнє десятиліття на шахті Karowe було видобуто ще чотири алмази вагою понад 1 000 каратів.

Раніше повідомлялося, що унікальний рожевий діамант, який є найціннішим і найяскравішим у своєму роді, виставлять на аукціон Sotheby’s у Нью-Йорку. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

seventeen − fifteen =

Back to top button