Україна

ЗСУ не змогли закріпитися на Бєлгородщині – ISW


ЗСУ не змогли закріпитися на Бєлгородщині - ISW

Українські війська утримували позиції в Бєлгородській області, перебуваючи під потужними російськими авіаударами й артилерійським вогнем. 15 серпня їх звідти евакуювали.

Українським військовим не вдалося закріпитися на території Бєлгородської області після спроби повторити там свій курський прорив. Вони були змушені покинути її через підготовленість росіян до відбиття транскордонних атак. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що за наявними повідомленнями з відкритих джерел та свідчень, станом на 16 серпня українські війська більше не утримують позиції у Бєлгородській області.

Аналітики зокрема посилаються на публікацію газети The Washington Post від 15 серпня. В ній зазначається, що 11 серпня українські військові провели механізовані атаки в Бєлгородській області біля прикордонного пункту пропуску Колотилівка на міжнародному кордоні на північний захід від міста Бєлгород та просунулися в цьому районі приблизно на 10 кілометрів.

Водночас, за даними російських джерел, упродовж останніх днів ЗСУ неодноразово проводили атаки біля Колотилівки і 15 серпня тимчасово захопили згаданий пункт пропуску. Однак росіяни не підтверджують, що українські війська просунулися на відстань, яка б перевищувала 10 кілометрів від пункту пропуску.

За даними The Washington Post, українські війська утримували позиції в Бєлгородській області, перебуваючи під потужними російськими авіаударами й артилерійським вогнем. 15 серпня українська бронетехніка перетнула кордон для евакуації залишків особового складу ЗСУ в цьому районі.

Станом на 16 серпня, ISW не спостерігав жодних російських заяв або доказів, які б свідчили про наявність українських військ у Бєлгородській області.

“Українські солдати повідомили Washington Post, що російські війська були краще підготовлені до відбиття транскордонних українських атак, ніж у Курській області. За їхніми словами, російські війська встановили велику кількість протитанкових укріплень – т.зв. “зубів дракона” вздовж кордону та щільно замінували територію”, – йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

Крім того, зазначає ISW, за свідченнями українських солдатів, артилерійські підрозділи росіян, оператори безпілотних літальних апаратів та авіація майже одразу почали атакувати ЗСУ, коли ті намагалися перетнути кордон у Бєлгородській області 11 серпня.

“Опис українськими солдатами російської відповіді свідчить про те, що оперативна несподіванка, якої українські сили досягли 6 серпня, розпочавши вторгнення в Курську область, значною мірою розвіялася до 11 серпня, та що армія РФ у Бєлгородській області підготувалася до відбиття транскордонних атак ЗСУ”, – пише ISW.

У звіті також зазначається, що з моменту початку вторгнення 6 серпня, українські війська здійснили подальше швидке просування на інших ділянках кордону з Курською областю. Це свідчить про те, що, цілком імовірно, російські війська краще захищають одні ділянки кордону, ніж інші.

Нагадаємо, 12 серпня з прикордонного району Бєлгородщини почали евакуювати населення через наступ ЗСУ.

Раніше повідомлялося, що ймовірно на КПП Колотилівка, у Бєлгородській області росіяни зняли відео з відрізаною головою українського воїна.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fourteen + 10 =

Back to top button