Події

Прокурори на захисті державних інтересів: Повернення державі земель історик…

Прокурори на захисті державних інтересів: Повернення державі земель історико-культурного призначення – пріоритетний напрям представницької діяльності прокурорів Хмельниччини

????В умовах сьогодення збереження культурної спадщини стало пріоритетним напрямом представницької діяльності органів прокуратури. Адже культурна спадщина відіграє визначальну роль у формуванні національної ідентичності, збереженні традицій та цінностей.

????Яскравим прикладом вжитих заходів представницького характеру є повернення до державної власності земельної ділянки на якій розташовані пам’ятка археології – Городище літописного міста Тихомеля, заснованого близько Х ст., і унікальна пам’ятка історії та архітектури – Аріанська вежа-каплиця, XVI – XVII ст., аналогів якій немає в Україні.

????Прилеглі до неї землі, перебуваючи у власності територіальної громади, піддавалися постійному обробітку під посів сільськогосподарських культур, що призводило до поступового руйнування поверхневого шару ґрунту.

????Загалом органами прокуратури області у 2023 та 2024 роках вжито заходів до усунення перешкод у користуванні землями історико-культурного призначення, на яких розташовано 25 об’єктів археологічної спадщини.

????Торік у власність держави повернуто з незаконного володіння фермерського господарства земельну ділянку із Курганним могильником, датованим ІІ – І тисячоліттям до нашої ери.

????У поточному році повернуто земельну ділянку, на якій розміщена пам’ятка археології національного значення – Поселення черняхівської культури, II-V ст., значні площі якого недосліджені.

????Ці землі в ході інвентаризації незаконно віднесені органом виконавчої влади до земель сільськогосподарського призначення та передані у комунальну власність.

????Наразі за позовами обласної прокуратури в суді вирішується питання про повернення 4 га земель історико-культурного призначення із розміщеними на них 85 курганами в селі Карачківці, що на Кам’янеччині.

????Питання захисту інтересів держави щодо збереження земель історико-культурного призначення є і залишається пріоритетом в роботі органів прокуратури області.

➡️ДЕТАЛІ ЗА ПОСИЛАННЯМ

Video is too big

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

one × one =

Back to top button