Україна

Відволікання сил чи обмін. Цілі Курської операції


Відволікання сил чи обмін. Цілі Курської операції

Журналісти Forbes припускають, що в операції в Курській області РФ задіяно щонайменше три бригади ЗСУ чисельністю до 2 тисяч осіб кожна — 22-а та 88-а механізовані бригади та 80-а десантно-штурмова бригада.

 
У Курській області РФ продовжуються бойові дії. Офіційна влада України їх ніяк не коментує. Журналісти Forbes завдяки відеороликам, які опубліковані в мережі, припустили, що в боях на території Росії бере участь 80 ОДШБр ЗСУ, а також 22-а та 88-а механізовані бригади. Журналісти зазначають, що участь 80 бригади — однієї з найкращих українських бригад — наголошує на масштабі наступу в Курській області. Яким може бути задум такої операції?
 
Мінус російська колона
 
Російські провоєнні телеграм-канали стверджують, що райцентр Курської області Суджа знаходиться практично під повним контролем ЗСУ, туди перекидаються українські підкріплення.
 
Інші провоєнні канали повідомляють про більш глибоке просування українських підрозділів — зокрема, про прорив до траси на місто Льгов, взяття Малої Локні, атаки на село Снагость та бої в районі села Анастасіївка на північ від Суджі, за 35 км від Курської АЕС та за 65 км. від обласного центру.
 
У ніч на п’ятницю в телеграм-каналах з’явилося відео, на якому, як стверджується, видно наслідки удару по російській військовій колоні під Рильськом у Курській області.
 
На опублікованих кадрах видно колону згорілих російських військових вантажівок вздовж шосе, на відео можна побачити близько 15 вантажівок, включаючи одну з маркуванням Z, пише Reuters.
 
BBC підтвердило, що опубліковане в мережі відео було знято поблизу села Октябрське під Рильськом, а також достовірність кадрів. Агентство Reuters також підтвердило розташування як село Жовтневе, але йому не вдалося встановити точно, коли було знято відео.
 
Незалежні дослідники нарахували на відео 14 розбитих вантажівок, у кузовах деяких із них видно тіла загиблих військових. Точна кількість убитих невідома, російські та українські джерела пишуть, що в колоні міг бути особовий склад чисельністю до батальйону.
 
Імовірно, удару було завдано з ракетного комплексу HIMARS боєприпасами з касетною частиною. Оскільки солдати їхали не в бронемашинах, а у звичайних тентованих Уралах та Камазах, шансів уціліти у них майже не було.
 
 
Україна офіційно не коментувала повідомлення про розгром колони.
 
Міноборони Росії також не коментувало повідомлення про удар по колоні.
 
Що далі?
 
На тлі подій у Курській області становище українських військ на інших ділянках фронту залишається складним, а подекуди — критичним. Росіяни не припиняють атаки на Донбасі, найгарячіші напрями — Покровський, Торецький, Годинник Яр.
 
Для російської сторони мінуси на першому етапі очевидні: перенесення бойових дій на її землю, втрата територій, нерухомості та майна, вбиті, поранені, полонені, біженці, паніка та упадницькі настрої, руйнування інфраструктури та порушення логістики.
 
На думку журналістів Forbes, вирішальним чинником подій у Курській області може стати те, наскільки швидко Північне угруповання військ країни-агресора РФ зможе перекинути сили до району міста Суджа — і якщо вони пересуватимуться повільно, то Кремль може втратити набагато більше території регіону.
 
Змусити російське командування зняти війська з інших перспективних напрямів задля порятунку Курської області, де, крім іншого, розташований великий стратегічний об’єкт, Курська АЕС, може бути однією з цілей.
 
Посилення можливих переговорних позицій ще одна можлива мета, всі війни закінчуються переговорами. Реалії нинішньої російсько-української війни показують, що відбити території, зокрема й захоплені, буває дуже складно, якщо противник встиг на них закріпитися.
 
З іншого боку, дії Курської області – використання резервів. А захоплення територій замість поразницьких настроїв може спричинити сплеск російського патріотизму. Але це вже питання до тих, хто ухвалював таке нестандартне рішення.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

17 + 9 =

Back to top button