Світ

Понад 95% українських військовополонених в Росії зазнали тортур – ООН

Понад 95% українських військовополонених в Росії зазнали тортур - ООН

Фото: LIBKOS/INSTAGRAM

Українські захисники, які повернулися з російського полону, взяли участь у фотосесії

Моніторингова місія зазначає, що в Україні вона має прямий доступ до полонених росіян, на відміну від Росії.

ООН зазначає, що понад 95% українських військових зазнали тортур в російському полоні. Організація паралельно зазначає, що в Україні табори для полонених відповідають нормам гуманітарного права. Про це заявила очільниця моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белл в ефірі нідерландського телеканалу NOS.

“Полонені зазнають тортур під час першого допиту. Їх б’ють металевими прутами та палицями, роздягають, жорстко б’ють електричним струмом. Це жахливо. Безумовно, це найгірше, що я бачила за 20 років своєї кар’єри під час відвідини полонених від імені ООН. Таке сталося з більш як 95% українських військовополонених. Це прирівнюється до воєнного злочину”, – підкреслила чиновниця.

За її словами, інформацію про перебування в полоні українських військовополонених найчастіше збирають під час розмов вже після їхнього повернення.

Тоді ж як до російських військовополонених моніторингова місія має прямий доступ та може безпосередньо оцінити місце утримання.

“Українська влада надає нам доступ до таборів і тимчасових в’язниць для військовополонених. У перші дні там були деякі проблеми, проте за останні 1,5 року ми спостерігали умови утримання, які відповідають нормам гуманітарного права війни”, – наголосила глава моніторингової місії.

Як ми вже писали, військовополонений українець Олександр Іщенко, який служив водієм у полку Азов, помер у СІЗО російського Ростова-на-Дону.

Смерть полоненого “азовця” в СІЗО Росії: стала відома причина

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 − three =

Back to top button