Україна

Розрив з Малі. Україна та розбірки в АфриціСюжет


Розрив з Малі. Україна та розбірки в Африці

Влада Малі заявила про розрив дипломатичних відносин з Україною через коментар представника головного управління розвідки українського Міноборони про бойові дії на півночі країни.

 
Африканська держава Малі розірвала дипломатичні відносини з Україною. Перехідний уряд країни звинуватив Київ у допомозі повстанцям-туарегам, які розгромили колону російських найманців ПВК Вагнер, назвавши це “підтримкою міжнародного тероризму”. Що відбувається в Малі і до чого тут Україна та ПВК Вагнера?
 
Громадянська війна в Малі
 
Збройний конфлікт між владою Малі та угрупованнями сепаратистів-таурегів почався ще далекого 2012 року. З того часу країна перебуває у стані кризи, насамперед у сфері безпеки та соціально-економічного розвитку.
 
2020 року владу в країні захопили військові на чолі з полковником Ассімі Гоїтою. Вони розірвали традиційні зв’язки з Францією та почали зближення з РФ, запросивши до країни найманців ПВК Вагнер.
 
Військові поставили завдання встановити контроль над усією територією країни. На півночі Малі тауреги проголосили незалежність території Азаваду. На даний момент у конфлікті беруть участь регулярна армія Малі, повстанці-тауреги та різноманітні ісламські збройні угруповання. Регулярна армія залучила для бойових дій росіян із ПВК Вагнера.
 
Удар по вагнерівцях
 
2 серпня повстанці на півночі Малі повідомили про вбивство 84 російських бойовиків із ПВК Вагнер та 47 солдатів урядової армії Малі. Це найважчі втрати російської ПВК з того часу, як два роки тому Вагнер втрутився в конфлікт у Малі, щоб допомогти військовим країни боротися з повстанськими угрупованнями.
 
Представник ГУР Андрій Юсов не підтвердив участі Києва у бойових діях, але в українському телеефірі 29 липня заявив, що малійські повстанці отримали інформацію для проведення атаки.
 
“Повстанці отримали необхідну інформацію і не тільки інформацію, яка дозволила провести успішну військову операцію проти російських військових злочинців”, – сказав Юсов.
 
1 серпня Юсов заявив, що Росія почала перекидати до Малі своїх військових та терористів з інших частин Африки після розгрому повстанцями-туарегами вагнерівців.
 
Протест Малі
 
Правлячі в Малі військові заявили, що шоковані висловлюваннями Юсова. Перехідний уряд країни вирішив негайно розірвати дипломатичні відносини з Україною.
 
“Дії, вжиті українською владою, порушують суверенітет Малі, виходять за рамки іноземного втручання, що саме по собі вже заслуговує на засудження, і являють собою явну агресію щодо Малі та підтримку міжнародного тероризму”, – заявив уряд Малі.
 
Міністр закордонних справ Сенегалу викликав посла України Юрія Пивоварова – через відео на сторінці посольства, в якому, як заявив міністр, посол висловив “недвозначну та беззаперечну підтримку терористичній атаці” – насправді прокоментував розгром ПВК Вагнер.
 
Реакція України
 
МЗС України, у свою чергу, назвало рішення малийської влади розірвати відносини «недалекоглядним і поспішним».
 
“Україна беззастережно дотримується норм міжнародного права, непорушність суверенітету та територіальної цілісності інших країн і рішуче відкидає звинувачення перехідного уряду Малі в нібито “підтримці Україною міжнародного тероризму””, – йдеться у заяві дипломатичного відомства.
 
МЗС України висловило жаль у зв’язку з тим, що малийський уряд ухвалив рішення про розрив відносин, “не провівши ретельного вивчення фактів та обставин інциденту на півночі Малі, а також не надавши жодних доказів причетності України до цієї події”. Наприкінці заяви МЗС України повідомило, що залишає за собою право “право вжити всіх необхідних заходів політико-дипломатичного реагування” у відповідь на дії малійської влади.
 
Раніше МЗС України повідомило, що його керівник Дмитро Кулеба вирушив у турне Африкою. Він відвідає три країни – Малаві, Замбію та Маврикій, щоб обговорити “розвиток двосторонніх відносин на основі взаємної поваги” та зусилля щодо відновлення справедливого світу для України.
 
При цьому британська The Times, посилаючись на документи Агентства національної безпеки США, повідомляє, що голова української розвідки Кирило Буданов планував напад на бойовиків ПВК Вагнер у Малі ще минулого року. Зазначається, що напад на вагнерівців у Малі стався в рамках зусиль ГУР щодо переслідування бойовиків ПВК закордоном.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

four × 5 =

Back to top button