Україна

Шмигаль пояснив віцепрезиденту ЄК позицію України щодо Лукойлу


Шмигаль пояснив віцепрезиденту ЄК позицію України щодо Лукойлу

Голова уряду підкреслив, що запроваджені Україною санкції не порушують Угоду про асоціацію з ЄС, а реакція словацької та угорської сторін політизована й маніпулятивна.

У розмові з віцепрезидентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом прем’єр-міністр України Денис Шмигаль пояснив позицію Києва щодо справедливих санкцій проти російського Лукойлу – заборону транспортувати нафту через територію України. Про це в четвер, 1 серпня, Шмигаль повідомив у соцмережах.

“Повідомив, що запроваджені Україною санкції не порушують Угоду про асоціацію з ЄС, а реакція словацької та угорської сторін є вкрай політизованою та маніпулятивною”, – йдеться в дописі.

Прем’єр додав, що Україна завжди відкрита до конструктивної співпраці з країнами – членами ЄС, зокрема з Угорщиною й Словаччиною, а також підкреслив, що справжню загрозу для цих країн становить Росія, яка шляхом енергетичного шантажу намагається уникнути справедливих санкцій.

“І ми вдячні Єврокомісії за політику обмеження російських енергоресурсів та підтримку країн ЄС, які активно диверсифікують свої енергетичні потоки”, – написав Шмигаль.

Крім того, під час переговорів ішлося про рішення саміту G7 щодо надання Україні 50 млрд доларів від російських конфіскованих активів.

Завдяки цьому важливому рішенню ми зможемо пройти наступний рік. Вдячні ЄС та особисто Валдісу Домбровскісу за лідерство в цьому питанні. Розраховуємо, що вже наприкінці цього року ці кошти будуть доступні Україні, – зазначив Шмигаль.

Керівник українського уряду також подякував Єврокомісії за вже отримані 8 млрд євро за програмою Ukraine Facility.

Загалом цього року за програмою розраховуємо отримати 16 млрд євро та аналогічну суму — наступного року. Ця допомога має вирішальне значення для забезпечення стійкості та стабільності України в умовах повномасштабної війни, – додав прем’єр.

Раніше у липні Словаччина та Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від Лукойлу після посилення українських санкцій проти нього. При цьому і Братислава, і Будапешт отримують нафту від інших російських постачальників, але не від Лукойлу.

Угорщина заявила, що може подати на Україну до суду. Угорщина також просить Європейський Союз вжити заходів проти України.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

14 − six =

Back to top button