Україна

В ООН заявили про понад 32 тисячі цивільних жертв повномасштабної війни


В ООН заявили про понад 32 тисячі цивільних жертв повномасштабної війни

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну в ООН схарактеризували цілеспрямованими атаками на цивільне населення та цивільну інфраструктуру.

З початку повномасштабного вторгнення росіян ООН зафіксувала в Україні понад 32,1 тисячі жертв серед цивільного населення, включно з загиблими та пораненими. Про це, з посиланням на дані аналітичного звіту Кластеру з питань захисту, який очолює УВКБ ООН, повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у четвер, 1 серпня.

В опублікованому аналітичному звіті повномасштабне вторгнення РФ в Україну схарактеризували цілеспрямованими атаками на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, примусовими переміщеннями, сексуальним насильством і високим ризиком заподіяння психологічної шкоди.

Лубінець виокремив важливе зі звіту:

  • Понад 6,5 мільйонів людей покинули країну як біженці, а ще 3,5 мільйона стали ВПО.
  • З лютого 2022 року зафіксували понад 32,1 тисячі жертв серед цивільного населення по всій Україні, включно з загиблими та пораненими.
  • 92% випадків загибелі цивільних сталися внаслідок застосування вибухової зброї з широкою зоною ураження, а 4% – внаслідок підриву на мінах та вибухових пристроях.
  • Використання РФ далекобійних ракет означає, що практично вся територія України знаходиться в небезпеці.
  • Прямий збиток цивільній інфраструктурі за останні два роки станом на лютий 2024 року склав до 138 мільярдів євро. Найбільше постраждала житлова забудова.
  • Підтверджено 1742 атаки на медичні заклади, що спричинили 136 смертей та 311 поранень.
  • Задокументовані випадки сексуального насильства, скоєного російськими військовими проти осіб різної статі від 3 до 70 років.
  • Україна є однією з найзабрудненіших країн світу мінами й іншими вибуховими пристроями. Це ставить під загрозу життя і здоров’я близько 6,37 мільйона людей.
  • Від мін особливо постраждали фермери, 128 з яких загинули з лютого 2022 року. Крім того, міни небезпечні для дітей.

Донорам та міжнародним партнерам України рекомендовано продовжувати фінансову підтримку програм із захисту дітей, організацій, які займаються запобіганням гендерно зумовленого насильства, підтримкою ВПО, а також сприяти протимінній діяльності в Україні.

Тоді як для уряду рекомендують зокрема розширювати ініціативи щодо захисту дітей, реінтеграції ветеранів війни, забезпечення безперервного доступу до соціального захисту.

Раніше ми писали, що в Україні внаслідок бойових дій у травні загинули щонайменше 174 мирних жителі та 690 отримали поранення. Це рекордна кількість жертв серед цивільного населення за місяць, зафіксована Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні (HRMMU) з червня 2023 року.

Нагадаємо, з 2014 року Росія вбила в Україні понад 800 дітей. При цьому ще невідомі справжні масштаби злочинів, скоєних на окупованих територіях, до яких поки немає доступу.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

seventeen + eight =

Back to top button