Світ

Росіянам порадили готуватися до дефіциту і здорожчання імпортних товарів

Росіянам порадили готуватися до дефіциту і здорожчання імпортних товарів

Фото: gettyimages

У Росії почне зникати імпортний одяг і оргтехніка

Найбільше подорожчають комп’ютери і смартфони, які в РФ практично не виробляються. Також споживачам доведеться поступово переодягатися у вітчизняний одяг.

Зростання проблем з транскордонними платежами у російських компаній ймовірно вдарить по ринку споживчих товарів. Скорочення імпортного асортименту в найближчі півроку-рік може торкнутися магазинів одягу, а також сектору техніки та електроніки. Про це у середу, 31 липня, повідомляє The Moscow Times із посиланням на прогноз аналітиків Альфа-банку.

Зазначається, що у нійближчі 6-9 місяців “найімовірнішим сценарієм” буде зростання цін на техніку на 15–20%, а також “погіршення різноманітності” товарів. Найбільш агресивне подорожчання, за прогнозом аналітиків, чекає на комп’ютери і смартфони, які в Росії практично не виробляються.

Після зникнення частини імпортної техніки російським споживачам доведеться поступово переодягатися у вітчизняний одяг. Через складнощі з розміщенням замовлень за кордоном торгові мережі та російські бренди, швидше за все, розширюватимуть співпрацю з російськими фабриками, пишуть аналітики банку.

Зважаючи на все, додають вони, саме такий сценарій “розглядається як найбільш бажаний” в уряді та регулюючих органах для легкої промисловості.

Посилення американських санкцій, через які банки Туреччини практично перестали працювати з Росією, а китайські банки “завертають” до 80% платежів, вже призвело до скорочення поставок товарів з-за кордону.

За даними ЦБ РФ, за перше півріччя до РФ ввезли імпорту на $137,9 млрд – на 9%, або $13,8 млрд менше, ніж за рік до цього. При цьому впали постачання зі всіх регіонів світу, звітувала раніше Федеральна митна служба: зі США та Європи – на 17%, з Азії – на 4%, з Африки – на 2,6%. Постачання з Туреччини, згідно з даними місцевої митниці, просіли на 28% за півроку.

Раніше повідомлялося, що кустарне складання комп’ютерів заполонило Росію після того, як країну-агресора покинули світові бренди.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

one + six =

Back to top button