Світ

Байден представив план реформування Верховного суду США

Байден представив план реформування Верховного суду США

Фото: politobzor.net

Президент США Джо Байден

Верховний суд останніми роками скасував давно встановлені судові прецеденти щодо захисту основних прав.

Президент США Джо Байден 29 липня презентував план із реформування Верховного суду. Про це повідомляється у пресрелізі Білого дому.

Зазначається, що останніми роками Верховний суд скасував давно встановлені судові прецеденти щодо захисту основних прав.

“Суд скасував захист громадянських прав, позбавив жінок права вибору (щодо абортів – ред.), а тепер надав президентам широкий імунітет від судового переслідування за злочини, які вони вчиняють, перебуваючи на посаді. У той же час нещодавні етичні скандали, пов’язані з деякими суддями, викликали у громадськості сумніви щодо справедливості та незалежності, які є необхідними для того, щоб суд сумлінно виконував свою місію щодо забезпечення справедливості для всіх американців. Президент Байден вважає, що ніхто – ані президент, ані Верховний суд – не стоїть над законом. З огляду на цю кризу довіри до демократичних інституцій Америки, президент Байден закликає до трьох сміливих реформ для відновлення довіри та підзвітності”, – йдеться у повідомленні.

Байден закликає Конгрес схвалити поправку до Конституції США, яка чітко визначає, що жоден президент не стоїть вище закону та не має імунітету від судового переслідування за злочини, скоєні під час його перебування на посаді.

Поправка “Ніхто не вище закону” передбачає, що Конституція не надає жодного імунітету від висунення федерального кримінального звинувачення, участі в судовому процесі, засудження чи оголошення вироку на підставі попереднього перебування на посаді президента.

Як повідомляться, Конгрес затвердив обмеження дії терміну повноважень президента США понад 75 років тому, і Байден вважає, що законодавці повинні зробити те саме для Верховного суду країни.

Крвм того, Байден вважає, що Конгрес повинен схвалити обов’язкові до виконання правила поведінки та етики, які вимагатимуть від суддів публікації інформації про подарунки, утримуватися від публічної політичної діяльності та робити самовідвід від справ, у яких вони або їхні дружини мають фінансовий чи інший конфлікт інтересів.

Нагадаємо, президент Сполучених Штатів Джо Байден виступив зі зверненням до американського народу, в якому пояснив причини зняття своєї кандидатури з президентських перегонів.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

five × 2 =

Back to top button