Світ

Судна з російськими вантажами стали головними жертвами атак хуситів – ЗМІ

Судна з російськими вантажами стали головними жертвами атак хуситів - ЗМІ

Фото: Facebook/Андрій Клименко

Хусити регулярно атакують судна з російськими товарами

Попри обіцянки хуситів не атакувати судна з Росії та Китаю, найбільша кількість атак припала саме на кораблі, що везли товари Росії.

Торгові судна, які перевозили російські товари, більше за інших постраждали від атак єменських хуситів, незважаючи на гарантії безпечного проходу. Про це у четвер, 25 липня, повідомив Bloomberg.

На початку року повстанці заявляли, що не атакуватимуть російські та китайські судна, але з 83 кораблів, які постраждали від атак у Червоному морі та Аденській затоці з листопада минулого року, 19% вийшли з російських портів. Усі судна, на які нападали хусити, були нафтовими танкерами та контейнеровозами. Крім кораблів, що залишили російські порти, повстанці нападали на судна, що вийшли з гаваней Сінгапуру, таких інцидентів було 11%.

Агентство уточнює, що хусити не стріляли по кораблях, які йшли під російським прапором, але нападали на судна з моряками – громадянами РФ. При цьому багато кораблів перед атакою передавали супутникові сигнали “екіпаж із Росії” та “на борту росіяни”.

Зокрема минулого тижня повстанці атакували одразу два судна з російськими вантажами. Першим під удар потрапило судно Bentley I, що належить Ізраїлю і плаває під прапором Панами, яке перевозило олію з Росії до Китаю. Хусити направили до нього один катер-безпілотник із вибухівкою та два невеликі заміновані човни, а потім запустили у бік судна балістичну ракету. Однак завдати шкоди танкеру їм не вдалося.

Після цього повстанці обстріляли і пошкодили дистанційно керованим човном нафтовий танкер Chios Lion, зареєстрований на Маршаллових островах і плаваючий під прапором Ліберії. Танкер перевозив 100 тис. тонн сирої нафти з порту Туапсе у Краснодарському краї.

У червні єменські повстанці потопили в Червоному морі грецьке торгове судно Tutor, яке перевозило російське вугілля з порту Усть-Луга до Йордану. Балкер зазнав обстрілу за 120 км на південний захід від міста Ходейда. Після атаки екіпаж судна евакуювали на американський ракетний крейсер Philippine Sea, а балкер кинули дрейфувати.

Нагадаємо, хусити почали атакувати торговельні судна, що проходять повз узбережжя країни в листопаді 2023 року у відповідь на військову операцію, яку Ізраїль організував у секторі Гази. Наприкінці травня лідер хуситів Абдул-Малік Аль-Хусі заявив, що вони обстріляли вже близько 130 кораблів і пообіцяв збільшити частоту атак.

При цьому хусити обіцяли не нападати на судна з РФ та Китаю. Однак відразу після цього повстанці випустили ракету по кораблю M/V Huang Pu, що належить китайській компанії, який випливав з російського порту і, ймовірно, перевозив російську нафту.

Також Росія критикувала ракетні удари США та Великобританії по хуситах і навіть ініціювала засідання Радбезу ООН з цього приводу.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

one × one =

Back to top button