Україна

Вбивство Фаріон. Затримали можливого стрільцяСюжет


Вбивство Фаріон. Затримали можливого стрільця

У Дніпрі затримали підозрюваного у скоєнні вбивства громадського діяча та мовознавця Ірини Фаріон.

 
Підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон затримали у Дніпрі. За словами президента України Володимира Зеленського, над розкриттям убивства працювали сотні спеціалістів Національної поліції України, СБУ та інших служб. Затриманим виявився місцевий 18-річний хлопець. Продовжуються необхідні слідчі дії та експертизи.
 
Що відомо про затриманого
 
За словами глави МВС Ігоря Клименка, 18-річний затриманий є мешканцем Дніпра. Під час підготовки до злочину він орендував щонайменше три квартири у Львові. Наразі слідство схиляється до думки, що хлопець – лише виконавець злочину.
 
“Є достатньо доказів стверджувати, що саме затриманий стріляв у мовознавця. 139 годин безперервної роботи величезної команди оперативників, слідчих, кримінальних аналітиків, експертів, інших поліцейських служб, співробітників Служби безпеки України. Перевірили кожен куточок за маршрутом відходу стрільця та обшукали близько 100 га лісу Нарешті підозрюваного вистежили. Встановили особу.
 
За даними джерел УП, підозрюваний дніпрянин приїхав до Львова потягом, а після вбивства залишив місто таким же способом. До скоєння злочину він готувався із травня.
 
“Зараз у місті Дніпро завершуються процесуальні дії, пов’язані із затриманням ймовірного нападника. За місцем його проживання продовжуються обшуки. Після цього затриманого буде доставлено до Львова для проведення подальших слідчих дій”, – повідомили в Офісі Генпрокурора.
 
Порядний хлопець
 
Суспліне Дніпро зустріли біля будинку його сусіда, який підозрюється, який розповів, що разом з можливим стрільцем займався спортом.
 
“Живе з мамою, дуже порядний хлопець. Він добре вчиться, ніколи б не подумав, що він може це зробити, я певен, що він такого не робив”, – сказав сусід підозрюваного.
 
Російський слід
 
Перед появою інформації про затримання підозрюваного, російські Telegram-канали опублікували відео, як стверджується, вбивства Фаріон, а також “маніфест українського автономного революційного расиста”, який нібито бере на себе відповідальність за це вбивство. Українські правоохоронці вже досліджують це відео.
 
Відео у російських публіках з’явилося пізно увечері 24 липня. Запис нібито моменту вбивства “вшитий” наприкінці довгого ролика під назвою “маніфест українського автономного революційного расиста”. На всьому ролику є утермарка NS/WP.
 
Відео нібито вбивства Фаріон триває не більше 10 секунд і з нього майже нічого не зрозуміло, оскільки камера більшість часу чимось прикрита. Однак на записі чути крик і постріл, також на секунду видно місце, що відбувається.
 
Telegram-канал Astra порівняв скріншот із відео та фото з місця злочину, і ці два кадри справді схожі.
 
NS/WP розшифровується як National-Socialism/White Power. Російські паблики називають її “неонацистською”.
 
Суть маніфесту в тому, що “не повинно бути жодної війни, крім расової”, яку автор пропонує вести всім разом. Також у ньому обіцяють “покарати всіх, хто продавав країну після Майдану”.
 
Автор маніфесту називають Фаріон “шкідницею та расовою зрадницею” і заявляє, що бере на себе її ліквідацію. Після цього опубліковано невелику частину “уроку українського з Фаріон” і потім відео нібито її вбивства.
 
Расистський слід
 
Осинт-відділ Телебачення Торонто ідентифікував особу, яку прокуратура підозрює у вбивстві Ірини Фаріон. Ним виявився 18-річний мешканець Дніпра В’ячеслав Федорович Зінченко. З відкритих джерел відомо, що В’ячеслав народився 3 квітня 2006 року. Проходив навчання у Дніпровській гімназії №62. Також грав у футбольній команді МДЮСШ U-19. У сезоні 2023/2024 у складі команди провів 3 матчі. Також журналісти ідентифікували обліковий запис підозрюваного В’ячеслава Зінченка в Телеграмі. Він підписаний багато ультраправих пабликів, зокрема і російські. Там В’ячеслав залишав антисемітські та расистські коментарі.
 
А в січні цього року згадував про російське неонацистське угруповання NS/WP (National-Socialism/White Power).
 
Варто зазначити, що у відео під назвою “Маніфест українського автономного революційного расиста” є близькі за змістом фрази, якщо порівнювати із коментарями, які залишав В’ячеслав.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three × one =

Back to top button