Україна

Опитування показало, скільки українців вважають росіян “братнім народом”


Опитування показало, скільки українців вважають росіян братнім народом

Етнічними українцями себе вважає 95% громадян України. “Братнім народом” росіян вважають 3% українців.


У червні 95% опитаних вважають себе етнічними українцями, 2% – етнічними росіянами, 2% віднесли себе до інших етносів, 1,5% не визначилися зі своєю етнічною належністю. Про це свідчать результати опитування Центру Разумкова, оприлюднені в середу, 24 липня.
 
До початку війни, у 2021 році, українцями вважали себе 87% респондентів, росіянами – 9%. У 2017 році 74% опитаних в Україні відчували свою приналежність лише до однієї національності, 12% – одразу до двох або кількох національностей, 6% – не відчували належності до жодної національності, а 8% – не визначилися.
 
За даними опитування, що проводилося у 2024 році, частка тих, хто відчуває свою приналежність лише до однієї національності, зросла до 84%, частка тих, відносить себе одразу до двох або кількох національностей, зменшилася до 7%, і практично не змінилася частка тих, хто не відчуває належності до жодної національності (5%).
 
Менше стало тих, хто не визначився з етнічною належністю (4,5%). Порівняно з 2017 роком серед етнічних українців частка тих, хто відчуває свою приналежність лише до однієї національності, зросла з 77% до 85%.

 Фото: Центр Разумкова

 
Із судженням “українці і росіяни завжди були і залишаються братніми народами” у 2017 році погодилися близько чверті (27%) опитаних, у червні 2024 році її поділяють лише 3%.
 
Істотно зросла частка тих, хто дотримується думки, що українці і росіяни ніколи не були братніми народами (з 16% до 44%). Частка тих, хто вважає, що українці і росіяни вже не є братніми народами, хоча були такими раніше, знизилася з 50% до 46%.
 
Якщо у 76,5% респондентів в Україні Європейський Союз асоціюється більшою мірою з прогресом і розвитком, то Росія у 78% опитаних більшою мірою асоціюється з відсталістю і регресом (у 2017 році така асоціація виникала у 51%). Тільки у 4% респондентів Росія асоціюється з прогресом і розвитком (у 2017 році таких було 16%).

 
Фото: Центр Разумкова
 

Опитування проводилося Центром Разумкова з 6 по 12 червня серед 2026 респондентів. Опитування методом face-to-face лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, переважна більшість українців – 75% – виступають за те, щоби були закриті кордони, а також існували візи й митниця з Росією. Водночас 12% хотіли б, щоб країни “були дружніми”, з відкритими кордонами, без віз і митниці.

Значна частина українців – 53% – поки що не відчувають себе європейцями або відчувають себе ними незначно. Водночас 40% населення країни вважають себе європейцями. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

ten − two =

Back to top button