Світ

Європа застерігла Словаччину від ухвалення закону про “іноагентів”

Європа застерігла Словаччину від ухвалення закону про іноагентів

Фото: архівне фото

Віцепрезидентка Єврокомісії Вера Юрова

Єврокомісія пригрозила розпочати юридичні дії, якщо Словаччина прийме закон про “іноагентів”.


Європейська комісія попередила Словаччину, що розпочне негайні юридичні дії, якщо країна ухвалить закон, що передбачає обмеження на діяльність неурядових організацій та ЗМІ. Про це заявила віцепрезидентка ЄК Вера Юрова, пише Reuters в середу, 24 липня.

 

За її словами, в Братиславі вона говорила про ініційований урядом Словаччини законопроєкт, який нагадує ініціативи боротьби з “іноагентами”.

 

“Я була дуже чіткою. Якщо ви підете за угорським прикладом щодо закону про неурядові організації, ми негайно розпочнемо процедуру порушення (законодавства ЄС. – Ред.), тому що у нас вже є рішення суду”, – заявила віцеголова Єврокомісії.

 

У квітні парламент Словаччини запропонував поправку до закону про неурядові організації, яка запроваджує маркування НУО, що отримують понад 5000 євро на рік іноземного фінансування, як “організації з іноземною підтримкою”.

У 2017 році в Угорщині ухвалили закон про “іноагентів”. Суд ЄС визнав його незаконним який. Угорщина скасувала його у 2021 році.

Нагадаємо, 14 травня парламент Грузії ухвалив законопроєкт про прозорість іноземного впливу, який спричинив масові протести. 

Єврокомісія висловила “глибокий жаль” через остаточне ухвалення парламентом Грузії законом про “іноагентів”.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 × 4 =

Back to top button