Світ

Росія продовжує “розганяти” фейки про Охматдит

Росія продовжує розганяти фейки про Охматдит

Фото: Соцмережі

Росіяни не змогли знайти “лікаря” з масивними передпліччями (на фото справжній лікар Охматдиту) – в актора на відео худорлява статура і тонкі руки

Росіяни, намагаючись шокувати свою аудиторію заявили, що лікаря дитячої лікарні буцімто обмазали “донорською кров’ю”.

Російські пропагандистські Telegram-канали поширюють в Мережі відео, де нібито поліцейський вимазує кров’ю лікаря з Києва. Однак відеозапис росіян виявився постановкою.

Telegram-канал Два майори опублікував відео, де людина в костюмі поліцейського вимазує кров’ю лікаря. Автор каналу стверджує, що Україна вирішила таким чином “похайпувати на події” – на російському ракетному удару по дитячій лікарні Охматдит у Києві 8 липня.

Як відомо, тоді на кадри потрапив лікар із закривавленою білою формою, що допомагав розбирати завали.

Російські пропагандисти традиційно використали ідеологеми, що мали б шокувати аудиторію, навіть попри їхню видиму нелогічність та гротескність. Зокрема, вони заявили, що лікаря обмазали “донорською кров’ю” і що Україні “байдуже на хворих дітей”.

Однак військовий оглядач Ян Матвєєв з’ясував на своєму Telegram-каналі Карти та стрілочки, що відео – постановка російських пропагандистів.

“Найпростіше порівняння фіктивного ролика з реальними фото все ставить на свої місця. Найвірніша ознака – наявність горизонтального шва на медичній сорочці справжнього лікаря. На російському відео цього шва немає. Стрижка та (те, як лежить) волосся, взуття, довжина штанів лікаря та розташування плям крові, а також зовнішній вигляд “поліцейського” також підтверджують постановку”, – написав Матвєєв.

У Росії намагалися діпфейком переконати в “причетності” України до теракту

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

15 − 1 =

Back to top button