Україна

Провал контрнаступу 2023 року. Аналіз з БританіїСюжет


Провал контрнаступу 2023 року. Аналіз з Британії

Влітку 2023 року за планом українського командування 12 бронетанкових та механізованих бригад мали здійснити прорив на ділянці шириною 30 км.

 
Авторитетний британський аналітичний центр із проблем безпеки RUSI опублікував 48-сторінкову доповідь Попередні уроки українських наступальних операцій 2022 – 23 років, в якій назвав основні причини невдалого контрнаступу Збройних сил України у 2023 році. Також аналітики висловили сумніви щодо нового наступу у найближчому майбутньому. Автори доповіді – Джек Уотлінг, Олександр Данилюк та Нік Рейнолдс.
 
План ЗСУ
 
Вихідний задум автори називають обґрунтованим: 12 українських бронетанкових та механізованих бригад мали здійснити прорив на ділянці шириною 30 км, ізолювати Токмак протягом семи днів, а потім прорватися на південь до Мелітополя. За такого темпу Росія не встигла б підтягнути резерви, і наступаючим українським військам потрібно було лише подолати опір шести російських полків в обороні.
 
Прорахунки союзників
 
Але реалізації цього задуму завадили помилки, допущені на думку авторів доповіді, як союзниками України, так і самим українським командуванням.
 
Зокрема, в RUSI зазначають, що західні союзники поставили недостатньо техніки та озброєнь Україні, на відміну від Росії, вони не встигли перевести промисловість на військові рейси, тому озброєнь у них не вистачало, а ті, що були, постачали із запізненням. Це призвело до того, що на освоєння нової техніки українська армія часу мала.
 
Прорахунки українського командування
 
Російське командування явно точно знало, де буде напрям головного удару, зазначають аналітики. У цьому автори бачать провал оперативної безпеки як з боку України, так і її союзників.
 
Крім того, українське командування вирішило кинути на прорив менш підготовлені частини, тоді як досвідченіші мали тримати фронт. ЗСУ розпорошили свої сили за кількома напрямами.
 
Але найсерйозніша помилка українського командування, на думку аналітиків, полягала в тому, що воно розраховувало, що російські війська, що обороняються, не витримають і втечуть, як це було під Харковом у 2022 році. Коли цього не сталося, ЗСУ безнадійно втратили темп.
 
При цьому автори не стосуються таких обговорюваних факторів, як щільність російських мінних полів та можливості ударних дронів, здатних з великою точністю вражати цінну бронетехніку.
 
Новий контрнаступ
 
Уотлінг, Данилюк та Рейнолдс вважають, що відновлення українських наступальних дій у найближчому майбутньому неможливе.
 
Однак Україна може зосередитися на завданні максимальної шкоди російській армії, а також нарощувати удари по російській інфраструктурі, що генерує прибутки для російського бюджету.
 
За оцінками західних та американських офіційних осіб, українські війська продовжуватимуть оборонятися протягом наступних шести місяців і не зможуть провести широкомасштабну контрнаступну операцію до 2025 року.
 
Однак Сили оборони України вже намагаються перехопити тактичну ініціативу на окремих дільницях фронту та будуть здатні проводити обмежені контрнаступальні операції, навіть перебуваючи в обороні, якщо дозволить наявність західної допомоги.
 
За словами аналітиків Інституту вивчення війни, українські війська, ймовірно, зможуть збільшити як масштаб, так і регулярність контратак упродовж наступних місяців, оскільки на фронт прибуває західна допомога, а Україна продовжує формувати резерви та нові бригади.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 + two =

Back to top button