Україна

Підсумки 17.7:Морська стратегія і втрати у КринкахСюжет


Підсумки 17.7:Морська стратегія і втрати у Кринках

Зеленський підписав указ щодо Стратегії морської безпеки; ЗМІ назвали число зниклих у Кринках військових. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Зеленський підписав указ щодо Стратегії морської безпеки

Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким вводиться в дію рішення Ради нацбезпеки та оборони щодо Стратегії морської безпеки. Пізніше з’явився текст Стратегії. У документі зазначається, що Україна є морською державою та протистоїть широкомасштабній збройній агресії зі сторони Російської Федерації. Для України важливе відновлення контролю над тимчасово окупованими територіями, морським узбережжям, власними морськими просторами, а також відновлення і гарантування безпеки морських шляхів.

ЗМІ назвали число зниклих у Кринках військових

У селищі Кринки, на лівому березі Херсонщини з жовтня 2023 по червень 2024 року зникли безвісти 788 українських військових. Такі дані оприлюднило Слідство.інфо. За цей же час вивезти та поховати вдалося тіла 262 полеглих захисників. Також повідомляється, що окупанти не беруть полонених у Кринках, хоча у списках на обмін трапляються прізвища військових, які вважаються зниклими в цьому селі.

В Україні достроково запрацював енергоблок на АЕС

Енергоблок на одній з атомних електростанцій України підключений до мережі після планового ремонту. Зазначається, що повернення енергоблоку-тисячника в роботу значно підсилить енергосистему. Всі інші енергоблоки АЕС, які знаходяться на підконтрольній Україні території, працюють у плановому режимі.

В Єврораді відповіли на лист Орбана щодо України

Президент Європейської ради Шарль Мішель у відповіді на лист прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо його “миротворчої місії” заявив, що жодних дискусій про Україну не може відбуватися без України. Політик зазначив, що головування Угорщини в Раді Європейського Союзу не відіграє ролі в представництві організації на міжнародній арені й на це країну не уповноважувала Єврорада. Також він відкинув твердження Орбана про те, що ЄС нібито проводить “провоєнну політику”. Президент Євроради зазначив, що Росія – агресор, а Україна – жертва, яка реалізує право на самооборону. Тому, за його словами, прямий шлях до миру – виведення Росією військ з України.

Також Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій засудив візит Орбана до Росії з так званою “місією миру” для України. У документі зазначається, що візит є кричущим порушенням договорів ЄС і спільної зовнішньої політики, зокрема принципу щирого співробітництва”, – йдеться в документі. У ЄП наголосили, що прем’єр-міністр Угорщини “не може претендувати на те, що представляє ЄС, порушуючи спільні позиції ЄС, і вважає, що це порушення повинно призвести до наслідків для Угорщини”. 

Німеччина погодила вдвічі меншу допомогу Україні на 2025 рік

Кабінет міністрів Німеччини оприлюднив бюджет на наступний рік, в якому на допомогу Україні закладено вдвічі менше коштів. Передбачена військова допомога Україні становить до чотирьох млрд євро. Проєкт передадуть на розгляд до Бундестагу. Після початку російського вторгнення в Україну Німеччина стала одним із найважливіших партнерів Києва.

Екс-розвідник Червінський покинув СІЗО

Колишній співробітник Головного управління розвідки Роман Червінський вийшов з СІЗО. Біля Кропивницького слідчого ізолятора зібрались адвокати Червінського, його дружина та учасники акцій на підтримку ексрозвідника. Червінського підозрюють у перевищенні службових повноважень у справі про ракетний обстріл аеродрому Канатове влітку 2022 року. Його затримали у квітні 2023 року.

На кордоні почали перевіряти військові квитки

Наявність військово-облікового документа під час перетину кордону – обов’язкова умова для всіх чоловіків-громадян України віком від 18 до 60 років із 17 липня. Про це повідомила Державна прикордонна служба України. Документ може бути як паперовий, так і в електронній формі.

Україна повернула з полону 95 захисників

З російського полону вдалося повернути ще 95 захисників України. Серед них – воїни ЗСУ, Нацгвардії і прикордонники. Пізніше вибухнув скандал навколо двох військових, яких повернули з полону. Очевидці заявили, що вони перейшли на бік росіян і катували “азовців”. У ГУР заявили, що “бачать і відслідковують цю історію”.

Нідерланди зробили заяву про F-16 для України

Винищувачі F-16 від Нідерландів будуть в Україні “найближчим часом”. Про це заявив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс. Він не став називати точну кількість винищувачів, які будуть передані, “тому що це також цінна інформація для Росії”. За його словами, всі процеси передачі озброєнь мають відбуватися в безпечний та надійний спосіб.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 × two =

Back to top button