Україна

У МЗС попередили Білорусь щодо угод з Кримом


У МЗС попередили Білорусь щодо угод з Кримом

Ці злочинні дії проти Української держави матимуть наслідки для суб’єктів, які нехтують міжнародним правом.

Підписання білоруськими регіонами та містами договорів з окупаційними органами так званої “влади” Криму є демонстрацією визнання російської окупації Білоруссю. Про це написав перший заступник міністра закордонних справ Андрій Сибіга у Facebook у вівторок, 16 липня.

Він зазначив, що Росія свідомо спонукає інші держави налагоджувати зв’язки з тимчасово окупованими територіями України. При цьому РФ зацікавлена саме у підписанні таких документів, які фіксують опосередковане визнання “легітимності” російської окупації.

“Нам відомо щонайменше про сім договорів, які підписані регіонами та містами Білорусі з окупаційними органами влади на ТОТ АР Крим”, – зазначив Сибіга.

Так, лише у червні місто Вітебськ та Вітебська область Білорусі, нехтуючи нормами міжнародного права, уклали “угоди” з окупаційною владою міст українського Криму – Сімферополя та Феодосії, а також “радою міністрів” і “міністерством культури та туризму” АР Крим та Сакським районом півострова.

До цього переліку можна також віднести й протокол про наміри щодо створення вільної економічної зони Вітебськ – ТОТ Крим. Окрім того, голови Мінської міськради та виконкому підписали угоди про співпрацю з окупаційною владою Севастополя,

“Немає сумніву, що такі дії не могли відбутися без дозволу вищого керівництва держави, тобто усі ці “угоди” є відвертою та задокументованою демонстрацією визнання російської окупації Республікою Білорусь”, – наголосив перший заступник міністра.

Сибіга повідомив, що всі факти протиправних дій, які становлять загрозу суверенітету і територіальній цілісності України, чітко фіксуються правоохоронними органами нашої держави, проводиться відповідне розслідування, за результатами якого причетні не залишаться безкарними і будуть притягнені до правової відповідальності.

“Україна вже здійснила відповідні заходи для реагування на згадані протиправні дії. Посадовці, які беруть участь у підготовці та підписанні таких “документів”, стануть предметом розгляду для застосування санкційних обмежень нашими партнерами по санкційній коаліції”, – зазначив дипломат.

Він також заявив, що неприйнятним є й збереження дії угод про побратимські зв’язки білоруських міст-порушників з партнерами за кордоном.

“Кожна злочинна дія проти Української держави та її територіальної цілісності матиме наслідки для суб’єктів, які нехтують міжнародним правом”, – застеріг перший заступник глави МЗС.

Раніше формальний лідер Білорусі Олександр Лукашенко зробив несподівану заяву щодо України під час поїздки у Брестську область.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

one × 3 =

Back to top button