Світ

Завдано великої шкоди: у ФРН прокоментували головування Угорщини в ЄС

Завдано великої шкоди: у ФРН прокоментували головування Угорщини в ЄС

Фото: Слово і діло

Орбаном незадоволені у ЄС

Посли ЄС звернулися до представника Угорщини з проханням “припинити обструкційні спроби та дотримуватися вимог лояльності ЄС”.

Міністерство закордонних справ Німеччини розкритикувало активність угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана на зовнішньополітичній арені, яку він демонструє на тлі головування в Раді ЄС, передає у п’ятницю, 12 липня, DPA.

“Ми зараз маємо дванадцятий день (головування Угорщини в ЄС – ред.), і вже завдано великої шкоди”, – заявив речник міністерства Себастьян Фішер на брифінгу.

Він зазначив, що посли ЄС чітко дали зрозуміти це послу Угорщини на останньому засіданні Комітету постійних представників. Вони ще раз звернулися до угорської сторони з проханням “припинити обструкційні спроби та… дотримуватися вимог лояльності ЄС”.

Фішер підкреслив, що Орбан від час своїх вояжів не може говорити від імені ЄС, оскільки це компетенція президента Європейської ради та високого представника з питань зовнішньої політики.

У Німеччині ці візити глави угорського уряду сприймають “із великим подивом і скептицизмом”. Така поведінка, за словами дипломата, суперечить вимогам ЄС щодо лояльності, зокрема ролі головуючої у Раді, яка полягає в тому, щоби бути нейтральним посередником між державами-членами та намагатися просувати процеси в ЄС і процеси прийняття рішень в ЄС таким чином, щоб досягти доброго результату. Орбан же зараз робить цілком протилежне.

Фішер нагадав про консолідовану позицію ЄС щодо України. “Спільна позиція ЄС щодо загарбницької війни Росії проти України є чіткою та однозначною. Є висновки Ради міністрів закордонних справ щодо цього на європейському рівні. Є рішення Європейської ради глав держав і урядів, які Угорщина підтримала і зобов’язана виконувати, і ми очікуємо від президента Угорщини їх виконання. Позиція полягає в тому, що Росія має негайно припинити війну проти України, яка порушує міжнародне право”, – підкреслив речник МЗС ФРН, додавши, що ЄС стоїть на боці України.

Як відомо, після візиту до Києва Орбан відвідав Москву й Пекін, де також обговорював “мирну ініціативу” щодо України. Під час саміту НАТО у Вашингтоні угорський прем’єр поспілкувався на цю ж тему з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

seven − seven =

Back to top button