Україна

В Україні від російських мін загинули майже 300 цивільних


В Україні від російських мін загинули майже 300 цивільних

СБУ готує масштабну доказову базу, яка свідчить про свідоме використання Росією протипіхотних мін щодо цивільного населення.


В Україні з 24 лютого 2022 року від вибухонебезпечних предметів постраждали понад тисячу осіб, з яких 297 – загинули. Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України в п’ятницю, 12 липня.
 
“З початку повномасштабного вторгнення через ворожі вибухові пристрої постраждало понад 1 тис. жителів, з яких 297 – загинули. Серед них – багато дітей”, – йдеться в повідомленні.
 
СБУ готує масштабну доказову базу, яка свідчить про свідоме використання Росією протипіхотних мін щодо цивільного населення України, що є навмисним порушенням міжнародного права, законів та звичаїв війни.
 
“Після отримання СБУ достатньої кількості доказів буде вирішуватися питання про передачу матеріалів до Міжнародного кримінального суду в Гаазі”, – зазначили в СБУ.
 
Росіяни цілеспрямовано облаштовують мінні пастки поблизу або на території населених пунктів, які знаходяться в зоні бойових дій. Для маскування боєприпасів окупанти використовують різні предмети широкого вжитку, серед яких дитячі іграшки та коробки з цукерками.
 
Крім того, дуже часто російські ДРГ встановлюють мінні загородження для прикриття свого відступу з прифронтових районів та прикордоння України.
 
Найбільше фактів застосування росіянами мінних пасток проти цивільного населення зафіксували на територіях Донецької та Харківської областей.
 
Мова йде про фугасні та осколкові протипіхотні міни типу:
  • ПФМ-1 – боєприпас натискної дії (відомий як “пелюсток”). За рахунок специфічної форми є малопомітним на місцевості. Здебільшого під час підриву на такій міні людина отримує значні поранення ніг, що можуть призвести до смерті;
     
  • ПМН-2 – так само боєприпас натискної дії. Зазвичай під час його вибуху людині відриває кінцівку, якою вона наступила на міну;
     
  • ОЗМ-72 – вистрибуючий боєприпас кругового ураження (відомий як “міна-жаба”). Під час спрацювання вона “вистрибує” на висоту майже 1 м та уражає уламками в радіусі 25 м;
     
  • МОН-50 – протипіхотна міна направленої дії, заборонена Оттавською конвенцією.

Нагадаємо, раніше на Чернігівщині на російській вибухівці підірвався автомобіль РЕМ. В Херсонській області на російській вибухівці підірвалися рибалки.

“У господарстві згодиться”: жінка самовільно зняла знаки “Міни”

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button