Україна

ЕС і 21 країна підписали Український договір


ЕС і 21 країна підписали Український договір

Договір передбачає реалізацію цілей, що прописані у двосторонніх безпекових угодах України. Підписанти зобов’язуються підтримувати Україну в обороні, надавши військову техніку, фінанси та навчивши українських військових.

Європейський Союз і ще 21 держава під час саміту НАТО підписали Український договір (Ukraine Compact), який координуватиме та прискорюватиме їхню допомогу Україні в обороні. Про це увечері в четвер, 11 липня, повідомила Європейська комісія, опублікувавши текст документа.

Зазначається, що договір підписали лідери США, Бельгії, Канади, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Ісландії, Італії, Японії, Латвії, Литви, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Іспанії, Швеції та Сполученого Королівства разом з президентом Європейської Ради, президентом Європейської комісії та президентом України.

Договір передбачає реалізацію цілей, що прописані у двосторонніх угодах України. Підписанти зобов’язуються підтримувати Україну в обороні, надавши військову техніку, фінанси та навчивши українських військових. Це включає роботу через:

  • Контактну групу з питань оборони України,
  • Коаліцію можливостей,
  • Командування підтримки безпеки та підготовки для України,
  • Місію ЄС із надання військової допомоги Україні.

Договір також передбачає прискорення допомоги з розбудови майбутніх Сил оборони України до 2027 року, з перспективою продовження у 2030-х роках. Для цього кожні шість місяців Контактна група з питань оборони України скликатиметься на рівні міністрів для перегляду й затвердження дорожньої карти розвитку.

У випадку нового нападу Росії на Україну після закінчення нинішньої війни, країни-підписанти зобов’язані швидко зібратися на найвищому рівні для визначення подальших кроків підтримки України.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський назвав Український договір одним з головних здобутків саміту НАТО.

У Зеленського оцінили результати саміту НАТО

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button