Світ

Амністія в Грузії: стало відомо, чи випустять Саакашвілі з в’язниці

Амністія в Грузії: стало відомо, чи випустять Саакашвілі з в язниці

Фото: newsgeorgia.ge

Саакашвілі не підпаде під найближчу масову амністію в Грузії

Експрезидент Грузії Михайло Саакашвілі засуджений за тяжкі злочини, тому на нього амністія не пошириться.


Правляча партія Грузинська мрія ініціювала в парламенті законопроєкт про амністію, яка торкнеться приблизно 3000 ув’язнених. Про це повідомив голова парламентського комітету з прав людини Раті Йонатамішвілі, передає NewsGeorgia в четвер, 11 липня.

 

“Амністія торкнеться третини числа ув’язнених, приблизно трьох тисяч осіб”, – сказав він і додав, що законопроєкт не передбачає поширення амністії на ув’язнених, які вчинили тяжкі злочини.

 

На запитання, чи потрапить під амністію експрезидент Михайло Саакашвілі, Йотанішвілі відповів, що той засуджений за тяжкі злочини, тому на Саакашвілі амністія не пошириться.

 

У 2018 році експрезидента Грузії на батьківщині заочно засудили до шести років ув’язнення. Напередодні місцевих виборів 2021 року Саакашвілі прибув у Грузію, де його одразу затримали та доправили до в’язниці. Після цього політик оголосив голодування і назвав себе “політичним в’язнем”. Проти Саакашвілі відкрили нову справу – незаконний перетин грузинського кордону.

У березні 2023 року Саакашвілі заявив, що перебуває “на межі смерті” у лікарні, куди його перевели із в’язниці. У лютому на апеляційному процесі було заслухано твердження незалежного експерта про те, що політика було отруєно, під час перебування у в’язниці. Грузинська влада відкидає цю можливість і не дозволяє перевести його на лікування до Європи.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button