Україна

Альянс домовився про незворотність інтеграції України в НАТО – Науседа


Альянс домовився про незворотність інтеграції України в НАТО - Науседа

Литовський президент пояснив, що якби Україна вступила до Альянсу вже тепер, то НАТО довелося б запустити п’яту статтю.

Альянс на нинішньому саміті домовився зафіксувати незворотність процесу інтеграції України в НАТО. Нині це максимум, що можна зробити для членства України. Про це заявив журналістам президент Литви Гітанас Науседа, повідомляє балтійське видання Delfi.

“У тексті (декларації саміту – ред.) буде відображено принцип незворотності, що інтеграція України в НАТО – це незворотний процес. Це своєрідний міст від нинішньої ситуації до майбутнього членства. Це той компроміс, який НАТО могло запропонувати українцям, і українська сторона згодна з цією версією тексту”, – пояснив голова литовської держави.

Він пояснив, що якби Україна вступила до Альянсу вже тепер, то НАТО довелося б запустити п’яту статтю.

“Сьогодні НАТО не готове сказати більше, ніж сказало. Будь-яке зобов’язання по п’ятій статті означатиме необхідність вжиття заходів тут і тепер. Як це зробити, якщо навіть відправка військ до України поки що є табу в масштабах НАТО”, – додав Науседа.

Він також прокоментував ініційовані наприкінці лютого президентом Франції Еммануелем Макроном дискусії про введення сухопутних військ в Україну.

“Не було ні домовленості, ні широкої підтримки французької ініціативи. Окремі держави можуть і робитимуть це, але спільної домовленості немає. Швидше за все, ця ідея так і залишиться у підвішеному стані… Політичні сили змінюються на користь тих партій, чий погляд на підтримку України неоднозначний чи стриманіший. З цієї причини такі сміливі ініціативи можуть бути поставлені під сумнів. По суті вони вже під сумнівом”, – резюмував Науседа.

Нагадаєо, президент Франції Емманюель Макрон повідомив, що США спільно з Німеччиною нині є головними противниками початку процесу вступу України до НАТО. 

НАТО відправить в Україну представника для поглиблення відносин

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button